petak , 29 марта 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Mladenovčani se vratili u pedesete

Mladenovčani se vratili u pedesete

Centar za kulturu u Mladenovcu bio je domaćin još jedne sjajne manifestacije, „diskofili“ u gradu pod Kosmajem su se okupili, da po prvi put predstave „svoja“ sačuvanja izdanja i stave ih na raspolaganju mladjoj gardi. Organizator Rajko Blagojević bio je prezadovoljan.

– Na ovoj izložbi imamo ploča od 50-tih godina, pa sve do 1977/78 godine – upoznao nas je Blagojević sa pločama iz davnina. -Izložba je tematska, uglavnom je to Reokenrol i Bluz,  iznenadio sam se koliko Mladenovac ima „diskofila“ koji imaju i po nekoliko stotina ploča. Želeli su da pored Rokenrola prikažu i ovo što oni imaju Dina Martina, Frenka Sinatru itd. dakle jedna tematska izložba. Ovo je prvi put da se u Mladenovcu organizuje ovakva izložba. Bilo nam je drago da je na otvaranju bilo mnogo mladih. Cilj nam je da edukujemo one koji nisu ni bili rodjeni, kad je krenula diskofilija u Mladenovcu. Moram da pomenem dva čoveka, jedan je rodonačelnik diskofilije u gradu, a drugi kroz čije je ruke prošlo desetine hiljada ploča. To su Milutin Milošević – Loša, prvi direktor Doma omladine u Mladenovcu,  koji je svima nama, koji smo dva dana izlagali ove singl i long plej ploče usadio ljubav prema prema ploči i prema muzici. Ljuba Davidović, kolekcionar kroz čije ruke je prošlo više hiljada ploča. Sa direktorom Centra za kulturu u Mladenovcu Brankom Miloradovićem smo razgovarali kako bi češće trebalo da se okupljamo i kako bi slušali ovu vrstu muzike.

Ova je manifestacija bila pun pogodak očekujete li još u ovoj godini?

– U ferbruaru je predvidjena nedelja Franscuskog filma, imamo veliku kolekciju ploča Francuske produkcije, bilo bi lepo da upravo kroz slušanje ove vrste muzike ispratimo nedelju francuskog filma. U aprilu je svetski dan vinila, tada ćemo organiozovati veliku izložbu gramofonskih ploča. Putem interneta i beogradjani su saznali za ovu našu manifestaciju, javili su se i verovatno ćemo u budućnosti napraviti zajedničke projekte, kada su u pitanju ploče. Mislim da je ova manifestacija pun pogodak, želeli smo i mladima da pokažemo na koji način se nakada slušala muzika, i kako je to nekada bilo u vreme, kada nije bilo ere elektornike.

Izvor: BulevarM

Dugo pratite ovu vrstu muzike?

– Ja sam „diskofil“ od šezdeset i neke godine, mi smo vrlo čudan soj ljudi, uglavnom se družimo izmedju sebe i vrlo retko imamo hrabrosti, da to pokažemo širim masama. U Beogradu je takodje u aprilu predvidjena ovakva vrsta manifestacija, ali još uvek neznamo dali će to biti na nivou grada ili neke gradske opštine. Pokušaćemo da animiramo okolne gradove Sopot, Smederevska Palanka, Topola, Arandjelovac…Važno je da smo mi eto, krenuli sa nečim novim. Radio Mladenovac je četvrta radio stanica koja je nekada davno otvorena u Srbiji. Radio Mladenovac ima jednu od najbogatijih fonoteka. Za neke snimke koje smo mi imali, dolazili su i urednici radio Beograda i to je upakovano u tu fonoteku. Već više od dve godine od kada radio Mladenovac ne radi, molim, ako ništa drugo da opština Mladenovac spasi fonoteku, jer je to neizmerno blago ovog grada i šire. Mladenovac je 1985 godine imao festival muzike, scenografije i koreografije i mi smo tada dobili kompletan opus Zorana Simijanovića – priseća se Rajko Blagojević i sam nekada novinar Radio Mladenovca.

Preporuka

Održana sednica Veća

Na sednici Veća gradske opštine Mladenovac održanoj 13. februara usvojene su sve tačke dnevnog reda. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *