četvrtak , 28 марта 2024
Početna / Poljoprivreda / Poljoprivrednicima vetar u ledja

Poljoprivrednicima vetar u ledja

Grad Beograd opredelio je 120 miliona dinara podsticajnih sredstava za kupovinu traktora, priplodnih junica, protivgradne mreže, sisteme za navodnjavanje, plastenike, košnice i opremu za pčelarstvo.
Danas su predstavnici gradskog Sekretarijata za privredu – Uprave za poljoprivredu upoznali mladenovačke poljoprivrednike sa detaljima, uslovima i kriterijumima dodele podsticanjih mera za razvoj poljoprivrede preko konkursa za voćarstvo i povrtarstvo, mehanizaciju, pčelarstvo i stočarstvo.
Tribinu je otvorio Vladan Glišić, predsednik gradske opštine Mladenovac, koji je pozdravio učesnike i istako da je tribina najbolji načina da se svi zainteresovani informišu na vreme kako bi iskoristili postojeća sredstva za početak ili proširenje postojeće proizvodnje.
Na tribini su govorili zamenica sekretara za privredu – Uprave za poljoprivredu Maja Bajagić i zaposleni u ovom Sekretarijatu, Dragana Stepanović i Sava Pavičić kao i Gordana Dimitrijević Bjeličić, član Veća GO Mladenovac zadužena za poljoprivredu.
Javni pozivi objavljeni su na sajtu grada Beograda i sajtu opštine Mladenovac u odeljeku – poljoprivreda.
Maja Bajagić, zamenica sekretara, naglasila je da je ove godine grad Beograd odvojio 120.000.000 dinara za poljoprivrednike što je značajno povećanje u odnosu na prošlogodišnjih pedeset miliona dinara. Ona je istakla da su pošle godine sva sredstva podeljena kao i da su ove godine uvedene dve nove podsticajne oblasti – za kupovinu traktora i priplodnih junica. Takođe, predviđena su predavanja i obuke za pčelarstvo i organsku proizvodnju.
Sava Pavičić iz gradskog Sekretarijata za privredu, podsetio je da su prošle godine poljoprivrednici iz Mladenovca dobili 6.280.000 dinara za nabavku plastenika, sistema za navodnjavanje, zaštitu od grada i pčelarstvo.
On je istakao da je ove godine najveće interesovanja za kupovinu traktora koje grad subvecioniše sa 80% od ukupne cene. Uslovi su da je traktor do 60 kw, da podnosioci moraju biti nosioci poljoprivrednog gazdinstva i da maksimalan iznos pojedinačne subvencije do 1.300.000 dinara. Grad je za oblast poljo mehanizacije izdvojio 38 miliona dinara.
Osim za traktore veliko interesovanje je i za kupovinu steonih junica, a i ovde Beograd pokriva 80 % cene krave. Subvencioniše se kupovina maksimalno jedne steone junice, domaće grlo ili iz uvoza, a maksimalna subvencija po grlu je 300.000 dinara. Za stočarstvo grad je izdvojio 19 miliona dinara.
Predstavnici Sekretarijata za privredu – Uprave za poljoprivredu, odgovarali su na mnogobrojna pitanja poljoprivrednih proizvođača koji su posetili tribinu.
Posle prezentacije Sekretarijata za privredu, Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Mladenovac održala je predavanja na teme – Agrotehnika proizvodnje stoičnog graška i grahorice (Miloš Nikoletić), Higijena mleka (Predrag Perić), Bolesti i štetočine trešnje i višnje (Tamara Mihailović) i Priprema zemljišta za sadnju maline (Radmila Koprivica).

Preporuka

Obeležena godišnjica NATO bombardovanja

Danas su predstavnici GO Mladenovac i udruženje boraca položili vence, povodom 24. marta dana bombardovanja, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *