petak , 29 марта 2024
Početna / Ostalo / Preduzetništvo i samozapošljavanje na prvom mestu

Preduzetništvo i samozapošljavanje na prvom mestu

Član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Beograda Dragomir Petronijević i ministar za rad i zapošljvanje Aleksandar Vulin svečano su danas u Skupštini grada otvorili radionice „Znanjem do cilja”.

Petronijević je podsetio da se kroz radionice „Znanjem do cilja”, treću godinu zaredom, obučavaju naši sugrađani kako da postanu preduzetnici i na koji način mogu da apliciraju za novac i kod republičkih i kod gradskih institucija.

On je istakao da je put od ideje do realizacije težak, a da su Grad Beograd i država Srbija tu da se taj put skrati.

– Država sve više sredstava ulaže u preduzetništvo i samozapošljavanje. Prošle godine smo na nivou grada dodelili 33 lokala za mlade preduzetnike, 24 meseca bez plaćanja kirije, a ove godine nastavljamo sa tim projektom. Naučno-tehnološki park na Zvezdari je do skoro imao nula zaposlenih, dok je danas u njemu zaposleno više od 450 mladih inženjera u 441 kompaniji – istakao je Petronijević.

On je podsetio da je u septembru 2016. godine zabeleženo manje od 100.000 nezaposlenih lica, a cilj je da taj broj bude još niži.

Ministar Vulin je podsetio da je 2014. subvencije za samozapošljavanje zatražilo 2.667 lica, dok je 2016. godine taj broj dostigao 6.677 lica.

– To govori u kojoj su meri, pre svih mladi ljudi počeli da uzimaju sudbinu u svoje ruke i da veruju u svoju ideju. Takođe, prošle godine je prema evidenciji APER-a broj registrovanih preduzetnika povećan za sedam procenata, dok je broj onih privrednika koji je izbrisan iz tog sistema smanjen za 33 odsto u odnosu na prethodne godine. To govori da nam je posao postao predvidljiviji, da su nam privredni uslovi i zakoni bolji – ukazao je Vulin.

On je precizirao da je Republika Srbija za subvencije samozapošljavanja ove godine izdvojila 700 miliona dinara, dok je Grad Beograd u te svrhe izdvojio dodatna 72 miliona dinara.

Radionice „Znanjem do cilja” su besplatni, edukativni program Grada Beograda, koji će omogućiti polaznicima da steknu znanja o svim programima preduzetništva.

Preporuka

Obeležena godišnjica NATO bombardovanja

Danas su predstavnici GO Mladenovac i udruženje boraca položili vence, povodom 24. marta dana bombardovanja, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *