utorak , 19 марта 2024
Početna / Ostalo / Podzemni prostori Beograda

Podzemni prostori Beograda

Studentski kulturni centar (Kralja Milana 48) organizuje u petak, 3. marta, u 18.30 časova predavanje „Tajanstveni podzemni prostori Beograda” koje će se održati u maloj sali ove ustanove kulture. Ulaz je slobodan.

Tema ovog predavanja su nepoznati podzemni objekti u Beogradu, njihova prošlost, kulturni i turistički potencijal za grad Beograd. Predavanje obuhvata više istorijskih perioda: antički sloj (kao što je rimska podzemna grobnica u Brestoviku, njene karakteristike i značaj, kao i legende vezane za nju i za termin „rimsko” u našoj usmenoj tradiciji); lagume i druge podzemne objekte građene u Beogradu u periodu od XVIII do XX veka; i vojno nasleđe XX veka (koje čine bunkeri, skloništa i tajne baze nastale tokom II svetskog rata i Hladnog rata).

Deo predavanja će biti posvećen beogradskim urbanim legendama i predanjima koja su nastala oko podzemnih prostora, kao što je legenda o beogradskim svecima, o tunelu ispod Save koji povezuje Beograd i Zemun, blagu skrivenom u Rimskom bunaru.

Fotograf Slobodan Stanišić predstaviće gerilske umetničke fotografije nastale prilikom terenskog rada u podzemlju. Vizualizacija teme, izvedena umetnički i na interesantan način, omogućiće ljudima da bolje dožive, shvate i osete blago koje se krije pod našim gradom.

Projekat „UNDERGRAD” je posvećen istraživanju i promovisanju podzemnog Beograda i već nekoliko godina ga sprovodi Centar za urbani razvoj i Urbeks Srbija kroz saradnju tima arheologa, antropologa, istoričara, arhitekata i vizuelnih umetnika. Projekat je podržan od strane Sekretarijata za kulturu i dobio je nagradu Grada Beograda „Zvezde Beograda” kao jedan od najboljih projekata koji se brine o nasleđu prestonice.

Preporuka

Kulturni program povodom manifestacije Slavski kolač

U Domu kulture u Vlaški, održan je kulturni program, a povod je manifestacija Slavski kolač, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *