petak , 29 марта 2024
Početna / Ostalo / Pripreme za dolazak proleća

Pripreme za dolazak proleća

Zaposleni u JKP „Zelenilo – Beograd” uveliko koriste početak toplijeg vremena bez padavina kako bi zelene površine grada pripremili za dolazak proleća. Tako će Kalemegdan, jedan od najposećenijih parkova u Beogradu, ove sezone biti bogatiji za nove vrste drveća, jer je danas započeta sadnja školovanih sadnica visokih lišćara u ovom parku.

U toku današnjeg dana, radnici „Zelenila” zasadili su 26 stabala na prostoru Malog Kalemegdana i Gornjeg grada u parku Kalemegdan. Slobodne zelene površine bogatije su za novih 13 stabala javora, 15 stabala paulovnije i osam stabala crvenog hrasta. Uz radove na sadnji stabala vrše se i ostali poslovi na prolećnom uređenju parka Kalemegdan, kao što su grabuljanje travnjaka, riljanje i orezivanje šiblja i odgrtanje ruža. U toku sledeće nedelje u ovom parku biće zasađeno još novih 50 stabala, i to deset stabala divljeg kestena, pet stabala koprivića, 15 stabala vrste likvidambar, pet stabala lalinog drveta i 15 lipa.

I u ostalim parkovima u centralnom gradskom jezgru planira se sadnja novih stabala. U Pančićevom parku biće zasađeno 13 školovanih sadnica visokih lišćara, a u Parku vojske planirana je sadnja veoma dekorativne vrste – magnolije. U toku proleća Vlajkovićev park, park Proleće i Kalemegdan ulepšaće još 75 novih stabala. Sve sadnice su školovane i visokog kvaliteta.

Na prostoru Kalemegdana ima ukupno 3.424 stabla, većinom lišćara, kojih ima osamdeset različitih vrsta. Žbunastih vrsta ima oko 16.000 primeraka, a cveće zauzima oko 2.000 kvadrata.

Park Kalemegdan je svakako jedan od omiljenih parkova u Beogradu. Prostire se na površini od oko 53 hektara, najlepše je mesto za šetnju, odmor i razonodu i sastoji se od Velikog i Malog Kalemegdana, Gornjeg i Donjeg grada. Smešten je oko Beogradske tvrđave, najstarijeg kulturno-istorijskog dobra Beograda. To je najstariji gradski park, koji je do danas sačuvao svoje osnovne oblike. Nastao je pre više od jednog veka, sedamdesetih godina 19. veka.

Preporuka

Obeležena godišnjica NATO bombardovanja

Danas su predstavnici GO Mladenovac i udruženje boraca položili vence, povodom 24. marta dana bombardovanja, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *