četvrtak , 28 марта 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Nove staze do muzeja

Nove staze do muzeja

Kada na Dan oslobođenja Beograda bude otvoren Muzej savremene umetnosti, do njega će posetioci moći da dođu i umetničkom stazom – vezom između kompleksa „Ušće” i kulturnog zdanja, rekao je glavni gradski urbanista Milutin Folić za list „Politika”.

Oplemenjena skulpturama iz muzejskog fonda, osvetljena, sa klupama za odmor na svakih 25 metara, ona će biti vesnik transformacije 80 hektara parka između Brankovog mosta i hotela „Jugoslavija”. Još osam glavnih staza povezaće Bulevar Nikole Tesle i reku, a svaka od njih kazivaće svoju priču: naučnu, muzičku, o istoriji i geografiji Srbije, prirodnjačku, dok će između njih biti tereni za fudbal, odbojku, teretane na otvorenom…

Moraće da se poštuje stroga hijerarhija u kojoj će pešaci i biciklisti imati prednost. Za stručnjake jednog od najpoznatijih svetskih biroa, „Gel arhitektsa”, koji se bave uređivanjem javnih prostora, sve to bi trebalo da budu mamci za privlačenje Beograđana i turista u taj neiskorišćeni javni prostor. Finalna verzija tog idejnog rešenja predstavljena je čelnicima grada, a Milutin Folić, gradski urbanista, veruje da će pre leta „Zelenilo – Beograd” početi da oblikuje umetničku stazu. O izboru detalja koji će biti na svakoj stazi svoj sud moći će da daju i sugrađani posredstvom aplikacije „Beograđani”.

– Arhitekte iz Danske oživele su ovaj prostor bez narušavanja prirodnog ambijenta i krupnih graditeljskih zahvata. Na pojedinim mestima biće zasađeno još drveća, svaka glavna staza imaće interesantne eksponate. Park „Ušće” postaće zelena oaza maltene u centru grada, gde će moći da se uči, rekreira i odmara, a ne kao sada da se uglavnom samo protrčava – ističe Folić i dodaje da je firma „MPC propertis” gradu donirala idejno rešenje, a da će „Zelenilo” finansirati izgradnju umetničke staze.

U planu je i pešačko-biciklistički most koji bi kod Beton hale, gde je planirana pasarela do Beogradske tvrđave, povezao desnu savsku obalu sa levom kod Muzeja savremene umetnosti. Izvesna je i još jedna, kako je gradonačelnik naziva, atrakcija grada – gondola kojom će se spojiti tvrđava i park Ušće, prenosi „Politika”.

Preporuka

Beogradska zona, četvrto prolećno kolo

Danas su odigrane samo dve utakmice Beogradske zone u okviru četvrtog prolećnog kola. Datum | …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *