petak , 19 априла 2024
Početna / Ostalo / Javna preduzeća moraju u plusu

Javna preduzeća moraju u plusu

Tokom protekle tri godine uspostavljen je princip da se troši onoliko koliko se zaradi, a činjenica da nismo uzeli nijedan novi kredit, a vratili stare, kao i da smo sredstva iz budžeta davali onoliko koliko smo prihodovali, govori koliko je bitno da jedna lokalna samuprava bude odgovorna – rekao je pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević.

Govoreći o stanju gradskih javnih preduzeća, Milosavljević je kazao da je Beograd uspeo da od gubitaša napravi preduzeća koja ostvaruju dobit i da se nada da će ono što Grad Beograd radi na ovom polju biti reper za sve ostale lokalne samouprave.

– Mi u Beogradu ne samo da ne dajemo dodatne subvencije našim preduzećima, a što je u prošlosti bio slučaj, već su ona danas sposobna da naprave dobit i delimično je vrate u budžet. Trenutno samo dva preduzeća, GSP i „Sava centar” produkuju gubitak, ali kada bi naplata u GSP-u bila na nivou ostalih preduzeća, onda ni ono ne bi bilo gubitaš. NJihov glavni problem je neplaćanje karata, a ako želimo da imamo nove autobuse, internet i sve ostale pogodnosti, javni gradski prevoz mora da se plati. GSP je sproveo reforme kao i drugi, smanjeni su troškovi na optimalni nivo, broj zaposlenih je mali i mora se priznati da GSP sada ima fiksnu kategoriju troškova koja više ne može da se smanji jer bi se ugrozio sistem prevoza. Kada bi svi građani Beograda plaćali kartu, GSP ne samo da bi imalo dovoljno novca za funkcionisanje, već bi za dve godine moglo da u potpunosti obnovi svoj vozni park – kazao je pomoćnik gradonačelnika.

Sagledavajući stanje u „Sava centru”, Milosavljević je kazao da su do sada stigle dve neobavezujuće ponude i da se taj proces nastavlja.

– Suština je da ćemo to stanje rešiti strateškim partnerstvom kako je to urađeno u slučaju „Er Srbije”. Tako će se unosom kapitala, a uz našu infrastrukturu, gde će strateški partner imati upravljanje, napraviti dobra kombinacija. „Sava centar” ima dva ključna problema: energetsku neefikasnost objekta i nedovoljno dobar menadžment prethodnih decenija. „Sava centar” dominantno donosi prihod organizacijom kongresa, a oni se ne dogovaraju od danas do sutra, već minimum nekoliko godina unapred. To se nije radilo, a kako ova institucija ima ogromne fiksne troškove grejanja, održavanja i drugog, ona zahteva stalan prihod organizacijom kongresa – kazao je Borko Milosavljević.

Kako je objasnio, umesto gubitaša, danas su komunalna preduzeća deset milijardi dinara u plusu i to je u suštini najveći uspeh reformi.
– Javna preduzeća više ne prave gubitak i nisu teret budžetu, već ona daju mogućnost da se deo tog profita prebaci u budžet. Naša odluka je da deo tog profita vratimo u budžet i da svi građani Beograda imaju koristi od dobrog poslovanja gradskih javnih preduzeća. Na taj način svi budžetski korisnici, počev od penzionera, trudnica i drugih socijalno ugroženih grupa dobijaju mogućnost da poboljšaju svoj položaj – rekao je Milosvljević.

On je naglasio da su investicije u gradskim preduzećima, pored davanja za socijalno ugrožene, ono na šta je usmerena ova gradska vlast.

– Napravljen je potpuni investicioni bum i ne postoji javno preduzeće koje nema velika gradilišta. Kada krenemo od „Gradskih pijaca”, onda moram napomenuti rekonstrukciju Kalenić pijace koja već ulazi u drugu fazu, zatim potpunu rekonstrukciju Palilulske pijace koja kreće u maju, obnovu Bajlonijeve i svih ostalih pijaca u gradu. Prvi put se dešava da Grad Beograd sistemski obnavlja vodovodnu mrežu, pa će 70 kilometara starih i azbestnih cevi biti zamenjeno ove godine i doći ćemo prvi put na evropski prosek da se zamena dotrajale vodovodne mreže menja dva procenta godišnje. Na taj način ispravljamo grešku jer se decenijama nije radilo na tome, a donet je plan za narednih deset godina kako da se u potpunosti izgradi nova vodovodna i kanalizaciona mreža. Kada su u pitanju „Beogradske elektrane”, 2,5 milijardi dinara je izdvojeno u nove instalacije i za zamenu kotlarnica koje su bile na mazut. „Parking servis” radi na novim parking mestima, ali i na novim garažama, „Gradsko stambeno” zajedno sa gradom obnavlja gradske fasade i time menja lice Beograda – istakao je Milosavljević i dodao da se tako pokazuje kako grad preko svojih javnih preduzeća brine za svoje građane.

Preporuka

Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira Vojinovića

U Svečanoj sali GO Zvezdara održana je promocija knjige Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *