četvrtak , 18 jul 2024
Početna / Ostalo / OEBS i romi na istom zadatku

OEBS i romi na istom zadatku

Članovi misije OEBS u Srbiji za inkluziju Roma, razgovarali su sa predstavnicima gradske opštine Mladenovac o integraciji pripadnika romske nacionalne zajednice i rezultatima mobilnih timova za inkluziju Roma.

Kako je rekao Vladimir Rusić, savetnik za Mobilne timove, glavni cilj OEBS-a bio je da pomogne formiranje mobilnih timova kako bi se stvorila trajna veza između institucija na nacionalnom i lokalnom nivou sa pripadnicima romske zajednice.

Projektom koji je finansirala Evropska unija formirana je mreža mobilnih timova i koordinatora u 20 opština i gradova u Srbiji koji svakog meseca podnose izveštaje i sarađuju kako bi popravili uslove života Roma u Srbiji.

Gradska opština Mladenovac jedina je opština u Srbiji koja je samostalno, van ovog projekta, formirala krajem 2016. godine, lokalni Mobilni tim za inkluziju Roma za šta je pohvaljena od predstavnika misije OEBS-a kao i inicijator ove ideje, član Veća gradske opštine Mladenovac Suzana Vasić.

Mobilni tim za inkluziju Roma gradske opštine Mladenovac ima pet članova i čine ga član Veća gradske opštine Mladenovac zadužen za socijalna pitanja, nacionalne manjine, unapređenje i zaštitu ljudskih i manjinskih prava, predstavnici Centra za socijalni rad Beograd, odeljenje Mladenovac i Nacionalne službe za zapošljavanje, filijala Mladenovac kao i zdravstvena medijatorka i pedagoški assitent za teritoriju gradske opštine Mladenovac.

Tim je od svog osnivanja radio na redovnim posetama romskim naseljima, odnosno ispitivanjima potreba romske zajednice u opštini, posebno u oblastima obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite i zapošljavanja

Predsednik gradske opštine Mladenovac, Vladan Glišić, rekao je da je formiranje Mobilnog tima jedan od koraka opštine Mladenovac u stvaranju efikasnog plana za rešavanje različitih problema Roma koji će dati dugoročne rezultate. Glišić je istakao da se gradska opština Mladenovac angažovala na rešavanju infrastrukturnih problema u romskim naseljima ali da su obrazovanje i edukacija osnov za realno unapređenje položaja Roma kako bi se osposobili za ravnopravno učešće na tržištu rada.

Preporuka

Balkanijada u karateu, Luka Živanović i Andrej Dubočanin najbolji u katama

Predsednik GO Mladenovac Bogdan Vuksanović, danas je primio osvajače medalja na Balkanskom prvenstvu u karateu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *