sreda , 24 априла 2024
Početna / Sport / Ostali sportovi / Besplatna škola sporta za Beogradjane
Učenice na zadatku

Besplatna škola sporta za Beogradjane

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je u intervjuu za SOS kanal da će ubuduće termini u školskim salama, od 19 do 21 sat, biti rezervisani samo za škole sporta, kao i da će te škole morati biti besplatne za svu decu.

On je istakao da će u prvoj polovini godine biti promenjen čitav set zakona koji se tiče odbazovanja.

– Jedna od stvari koje će biti promenjene u zakonu je da ćemo zaštiti termine između 19 i 21 sat. To su školski termini koji su često u školskim salama bili dostupni rekreativcima, a sada je cilj da u tom terminu tu budu samo škole sporta, koje će biti besplatne za decu. Naravno mi nemamo ništa protiv rekreativnog sporta, kao i izdavanja sala za njihove aktivnosti, ali ideja je da ti termini budu posle 21 sat, jer je prevashodni cilj da školske sale prvo ispune svoju osnovnu namenu, a to je da budu na usluzi deci – ukazao je Vesić.

On je dodao da u nekim školama u tim terminima svoje aktivnosti već imaju i škole sporta, kao i da najavljene izmene zakona ne znače da oni više neće moći da održavaju treninge u školskim salama.

– Ali će morati da budu u okviru sistema njihovih matičnih saveza i na taj način ćemo pomoći i tim savezima da te aktivnosti stave u sistem i koji, takođe, u tim terminima moraju da budu besplatni za decu. Naše opredeljenje je da bavljenje sportom dece ne sme da zavisi od toga da li njihivi roditelji imaju novca ili ne, jer u tim godinama deca moraju da imaju pravo da budu u školama sporta, a dalje zavisi od njihovog talenta kako će se razvijati. Nažalost živimo u vremenu kada se te škole plaćaju, a mnogi roditelji sa dvoje ili više dece ne mogu da priušte takve aktivnosti za svoju decu. Sport ne sme da bude privilegija bogatih, već mora da bude dostupan svima – ukazao je gradski menadžer.

On je istakao da je već održan jedan sastanak u Ministarstvu za obrazovanje na kome su učesvovali predstavnici Ministrarstva za sport i omladinu i sportskih saveza, s ciljem da se napravi zajednički sistem za te škole sporta. Jer je bitno, kako je naveo, da u tome učestvuju i sami savezi, gde bi imali bazu za buduće selekcije u svojim klubovima.

Kada je reč o ulaganjima u sport, Vesić je podsetio da Vlada Republike Srbije isplaćuje sve obaveze koje ima prema vrhunskim sportistima i osvajačima medalja. Ipak, on je dodao da mi kao društvo nećemo imati osvajače medalja u budućnosti, ako se deci ne omogući da se bave sportom.

Vesić je podsetio da je na taj problem već ukazala bivša selektorka košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković, zbog čega je Grad Beograd podržao njenu ideju da se otvaraju besplatne škole košarke za devojčice, kojih sada ima više od deset na teritoriji prestonice.

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *