subota , 20 априла 2024
Početna / Ostalo / Poljoprivreda vodilja Beograda

Poljoprivreda vodilja Beograda

Veliki infrastrukturni radovi, pospešivanje poljoprivrede i turizma, brojne kulturne i sportske manifestacije, ulaganje u sređivanje fasada i stvaranje pešačkih zona su pokazatelji da je Beograd metropola s velikim potencijalom, ocenio je danas zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Trend u Beogradu i državi u celini je pospešivanje poljoprivredne proizvodnje, a u prilog pozitivnim rezultatima jeste i činjenica da je naš izvoz u 2016. godini iznosio 3,2 milijarde dolara, što je za dvanaest odsto više nego 2015, uz ostvareni izvozno-uvozni poljoprivredni suficit od 1,7 milijardi dolara.

– Poljoprivreda je grana koja ima veliki potencijal i daje mogućnost za zapošljavanje ljudi. Srbija može da se ugleda na Poljsku, koja je iskoristila više od sto odsto evropskih fondova. Iako nije njegova izvorna nadležnost, Grad Beograd je povećao budžet za poljoprivredu – naglasio je Mladenović.

Prema njegovim rečima, čuvanje tradicije, odlučnost i insistiranje na razvojnim projektima prioritet je gradske vlasti, kako bi Beograd bio bolje mesto za život.

Podsetivši da do 16. marta u kripti Hrama Svetog Save Beograđani mogu da pogledaju izložbu posvećenu Nikolaju Krasnovu, nakon čega će biti postavljena u Ruskom domu, Mladenović je ukazao ne samo na značaj ovog velikana arhitekture nego i na njegovo zaveštanje našem glavnom gradu.

– Krasnov je posebna i specijalna veza srpskog i ruskog naroda. Srbija je posle Prvog svetskog rata bukvalno bila obogaljena ne samo zato što je izgubila bezmalo četvrtinu stanovništva nego i zbog toga što je ostala bez najviđenijih ljudi. Nikolaj Krasnov i velik broj ruskih emigranata dali su ogroman doprinos razvitku i napretku Srbije i Beograda – naveo je Mladenović i podsetio da je jedna ulica u Beogradu dobila njegovo ime, te da predstoji i podizanje spomenika u čast ruskog arhitekte.

Veliki broj fasada obnavlja se u Beogradu, a akcenat je trenutno na Karađorđevoj ulici i Kosančićevom vencu. Ipak, dodao je Mladenović, nov zakon daje gradu ovlašćenja da zajedno sa građanima učini velik pomak i u obnavljanju ostalih stambenih fasada, a u planu je i veće korišćenje fondova za energetsku efikasnost, što daje još jedan izvor finansiranja za ulaganja u toj oblasti. Osim toga, lepšem izgledu grada doprineće i proširenje pešačke zone na kojem grad poslednjih godina insistira, dodao je Mladenović.

Kultura i sport, sfere su u kojima Beograd ima veliku budućnost, istakao je Mladenović, posebno ukazujući na nedavno završana velika takmičenja i kulturne manifestacije u Beogradu, kao i na one koje tek predstoje.

Zato je zamenik gradonačelnika pozvao građane i goste Beograda da posete Dom omladine od 30. marta do 2. aprila i da na „Martovskom festivalu”, to jest 64. beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, uživaju u sjajnim projekcijama izuzetno kvalitetnih autora.

Preporuka

Veliko priznanje Milanu Mirčiću, nagrada grada Beograda

Mladenovčanin Milan Mirčić dobio je danas veliko priznanje, nagradu grada Beograda za 2023 godinu iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *