utorak , 16 априла 2024
Početna / Privreda / Fudbal stvorio privrednika
Dragoljub Vukašinović

Fudbal stvorio privrednika

Medju uspešnim mladenovčanima, svakako je i Dragoljub Vukašinović, nekadašnji golman OFK Mladenovca i Radničkog PDM. Rodjeni mladenovčanin, Vukašinović je bio predodredjen za sport. Otac Ostoja je bivši bokser Mladenovca, stric Stojan nekadašnji fudbaler OFK Beograda, a kasnije i trener, dok je brat od strica Branislav Vukašinović, fudbalski trener u OFK Beogradu. Dragoljub je još pre tridesetak godina napustio Mladenovac a sada je uspešan direktor kompanije ORALENT koja brine o zdravlju zuba.

– Osnovna škola Momčilo Živojinović pružila mi je najlepše uspomene, davno je to bilo. Kada je fudbal u pitanju krenuo sam od pionira OFK Mladenova,c kroz sve selekcije stigao do prvog tima, nešto kasnije nastupao sam i za seniorski sastav ekipe Radnički PDM. Počeo sam da radim u Beogradu u Brodoimpeks, tu sam proveo nekoliko godina, pa sam prešao u Balkan-hem industriju, pa Mariborsku Jeklotehnu. Sada radim četkice za zube program Curaprox švajcarskog proizvodjača. Kada je u pitanju posao sigurno je i Jeklotehna iz Maribora preduzeće za primer, ali me je raspad bivše Jugoslavije primorao da prekinem saradnju sa ovom Slovenčakom firmom, koja je u tom trenutku imala preko 3500 zaposlenih. Sada radim četkice za zube, da mi je to ranije neko rekao, sigurno mu nebi poverovao. Pliva se nekako uspevamo da preživimo imamo 15 zapsolenih radnika.

– Kako je biti srbin a zastupnik CURAPROX-a iz Švajcarske?

– Mi smo ekskluzivni zastupnik i distributer za celu Srbiju ovog renomiranog Švajcarskog proizvodjača, sva prava imamo samo mi. Naše preduzeće je ORALENT, već sam rekao da smo zastupnici CURAPROX iz Švajcarske, svi zapošljeni imaju pet pa i deset godina rada i izgleda da niko ne želi da nas napusti. S vremena na vreme posetim moj Mladenovac ali mi je prosto žao našta sada liči ovaj grad, jer me upravo za ovo mesto vežu najlepše uspomene iz mladosti. Voleo bih da se Mladenovac ponovo pokrene, da mu se nešto vrati, da se pokrene neka inicijativa, da učinimo nešto za naš grad, mislim da svi koji su rodjeni u ovom gradu može da pomogne svako po malo.

– Mladenovcu je sigruno potrebna pomoć uspešnih mladenovčana?

– Vrlo rado bih se odazvao pozivu na sastanak u našem gradu, poznajem dosta preduzeća u Sloveniji, pre svega u Mariboru, rado bi ih doveo u Srbiju, svi hoće da rade, svima nedostaje posla, posla ima, ja samo hoću da Mladenovac bude kao nekada, kada je imao više hiljada zaposlenih. Da se vrati osmeh na lice Mladenovčana. Privreda sigurno ne cveta, ali uvek ima prostora, mnogo toga mora da se menja brže i da se brže reaguje, ono što se traži u svetu samo treba što pre prihvatili i realizovati. Sigruno je da nema efekta proizvoditi ono što je davno proizvedeno i možda zaboravljeno. Mladenovac od Keramike, od Petra Drapšina, od Razvitka, pa to su bile firme koje su bile medju najboljima u svojoj branši. Pa evo taj Razvitak, svuda u svetu dobro živi kožna konfekcija. Poljoprivreda, Mladenovac je rodjen za voćarstvo možemo da pokrenemo plasman robe u inostranstvo. Imam te kontakte sa ljudima iz Slovenije, njima su voćarski proizvodi preko potrebni, konkretno sa Mariborom, tamo živi gotovo 50 procenata srba, što mnogi u Srbiji to i neznaju, tamo može da se plasira dosta robe iz Mladenovca, samo treba da ima malo dobre volje i malo želje.

– Vrlo ste često u Sloveniji ponajviše u Mariboru šta oni kažu za Srbiju?

– Pa evo da kažem i to da je gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković tu naš komšija iz Goloboka opština Smederevska Palanka. Veliki broz naših je u Sloveniji vrlo uspešni, da ih dovedemo i ponudimo im saradnju. oberučke će je prihvatiti. Mladenovac svakako ima potencijala, što malo ko ima. Ta blizina Beogradu, Kosmaj, Koraćička banja, Selters banja svuda u svetu cvetaju Spa centri, samo kod nas ne, imamo vodu koju niko nema, pre 100 i više godine 95 procenata naše mladenovačke vode išlo je za izvoz, sada naprosto otiče, to samo može da se desi nama i nikome više.

– Branili ste nekada za OFK Mladenovac?

– Bavio sam se fudbalom, bio sam deo priče kluba sa Seltersa, žao mi je kakva je situacija trenutno u OFK Mladenovcu, želeo bih da i klub oživi jer ima ime, ima sve, hajde da pokrenemu neku inicijativu za naš grad, ja sam uvek tu za svaku ideju, i uvek ću biti na raspolaganju – pomalo sa setom priča Vukašinović o vremenima koje je proveo podno Kosmaja.
Oralent je firma koja se bavi sredstvima za oralnu higijenu i koja već desetak godina uspešno posluje u Srbiji. Imaju uspešnu i kontinuiranu saradnju sa veledrogerijama, stomatolozima i apotekama. Organizuje sertifikovana predavanja za stomatologe

Preporuka

Prva beogradska liga grupa C, rezultati šestog prolećnog kola

Odigrane su utakmice, šestog prolenog kola u okviru Prve beogradske lige grupa C. Rezultati: oloRezultati …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *