petak , 19 априла 2024
Početna / InfoM TV / Godine uspeha za Topolu

Godine uspeha za Topolu

 

Grad Topola podno Oplenca, u poslednjih nekoliko godina prednjači sa sportom u Šumadiji. Fudbaleri Karadjordja već duže vreme standardni su srpskoligaši, uz rame sa Kragujevcem, Smederevom, Valjevom, Loznicom, u ovoj godini imaju čak i najmladji tim u ligi. Rukometaši Karadjordja, takodje igraju treći stepen takmičenja, odličnim igrama nalaze se u gornjem delu tabele. Tu su i košarkaši, odbojkaši ali i klubovi u individualnim takmičenjima. Darko Reljić predsednik sportskog saveza prezadovoljan je učinkom sportista Topole.

– Vi ste uvek rado vidjen gost u Topoli, ovde kod nas prošla je godina bila vrlo uspešna, za klubove na području opštine Topola. Ja se nadam da će i ova godina, kako je počela možda biti još uspešnija. Mi trenutno u Sportskom savezu aktivno učestvujemo u konkursnoj dokumentaciji, ali i konkursu za dodelu sredstava sportskim klubovima, koje je opština Topola raspisala, za dodelu sredstava namenjena sportskim klubovima. Tu je i konkurs koji je namenjen za infrastrukturu. Ovih dana užurbano radimo na tim projektima, jer su nam počela prvenstva, u gotovo svim sportskim granama. Pokušaćemo zajedno sa lokalnom samoupravom, u što kraćem roku završiti sve, kako bi klubovima novac bio na raspolaganju. Nadam se da će ovih dana biti rasporedjena sredstva, u prvi uvid koji sam imao, mislim da će svi biti zadovoljni. Para nema dovoljno znate i sami, ove je godine budžet povećan za 300.000 dinara, ukupno za ovu godinu sportisti Topole mogu da računaju na 6,3 miliona dinara, s tima da u ovaj iznos ne ulazi FK Karadjordje jer se on finansira na drugi način.

– Budžet je nešto malo uvećan u odnosu na prošlu godinu?

– Zakon kaže da nemože u većem procentu da se povećavaju izdvajanja u odnosu na prošlu godinu. Imamo izvanrednu saradnju sa lokalnom samoupravom grada Topole, ja to stalno napominjem. Sa predsednikom opštine gospodinom Živanoviće i sa predsednikom Skupštine i narodnim poslanikom gospodinom Jovanovićem imamo sjajnu saradnju. Imamo neku vrstu dogovora, da ćemo kroz rebalans budžeta, uspeti sportu doneti još nekoliko stotina hiljada, što bi možda zadovoljili sve potrebe za sport u ovoj godini.

– Kakav je način podele sredstava za fudbal i ostale?

– Mi imamo usmeni dogovor sa FS Topola, gde smo se dogovorili, pre nego što su konkursi izašli da 50 posto sredstava ukupnog budžeta ide fudbalu, imamo 23 kluba koja se takmiče od Šumadijske okrušne lige do opštinske, da pomenutih 50 posto ide fudbalu ostalo ide Sportskom savezu i ostalim gradskim klubovima, odbojci, košarci, rukometu… Kada su rukometaši koji se takmiče u trećem stepenu u pitanju, mi smo učinili jedan veliki napor kako bi i njima pomogli da im obezbedimo sredstva za potrebe takmičenja. Vi ste dobro upućeni u sportska zbivanja i da zakon jasno kaže da jedan klub ne moše da dobije više od 20 procenata budžeta, a da za školski sport mora da se odvoji 15 procenata, što smo mi oberučke prihvatili, mali je budžet rukometnog kluba bio u prošloj godini, da budemo realni oni su ulaskom u viši rang povećali svoje obaveze prema službenim licima i organizacijama. Ne bi bilo koreknto prema komisiji koja radi a i ta njihov odluka ide na usvajanje u opštinsko Veće, ali je sigurno da je budžet uvećan u odnosu na prošlu godinu. Možda će taj budžet biti čak i dovoljan, da podmiri osnovne potrebe rukometnog kluba.

– Svi u Topoli očekuju u ovoj godini renoviranje sale OŠ Karadjordje i dogradju tribina?

– Imamo odličnu saradnju sa SS Srbije i sa Ministarstvom omladine i sporta, mi smo u prošloj godini konkurisali za dogradnju osnove škole Karadjordje, gde nastupaju gotovo svi naši klubovi osim odbojke koja trenira u srednjoj. Bilo koje takmičenje visokog ranga, nemože da se igra bez tribina i naravnog prisustva gledalaca. Mi smo participirali za jedan projekat koji predvidja 450 sedećih mesta, to je prošlo, u ovoj 2017 godini realizacija će biti sigurna, najverovatnije na leto. Opet idemo u Ministarstvo sporta, odradili smo maksimalno konkursnu dokumentaciju i sa ljudima iz SS Srbije i ministarstvom, oni su voljni da pomognu. Problem tribina je svakako gorući u gradu podno Oplenca. Pre nekoliko dana karate klub Kralj Petar je organizovao jedan turnir, gde je bilo dece iz cele Srbije, ali je bilo nedovoljno prostora, a da bi mogli nesmetano da organizuju svoja takmičenja, potrebne su tribine. Mi smo u razgovoru sa Ministartstvom omladine i sporta planirali u budžetu, da porez koji je 20 procenata platimo mi, svi ostali troškovi podneće ovo ministarstvo. Verujem da će već na jesen gradjani Topole, utakmice, rukometa, košarke pa i odbojke gledati u OŠ Karadjordje sa velikih tribina – uveren je predsednik Spotskog saveza Topola Darko Reljić.

Preporuka

Lokalni izbori u Mladenovcu 02. juna

Konačno je završena saga oko lokalnih izbora u Srbiji. Danas je predsednica Skupštine Srbije, Ana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *