četvrtak , 18 априла 2024
Početna / Sport / Fudbal / Veliki jubilej fudbalskog beograda
FSB

Veliki jubilej fudbalskog beograda

Pre 97 godina na jučerašnji dan osnovan je Fudbalski savez Beograda. Tog 12. marta 1920. godine održana je Osnivačka skupština BEOGRADSKOG LOPTAČKOG PODSAVEZA (BLP). U dvorani kafane „Slavija“ bilo je četrdesetak delegata koji su izabrali prvu upravu na čelu sa profesorom Dragutinom Kostićem, kao prvim predsednikom. BLP je bio najveći i po broju klubova i po teritoriji koju je „pokrivao“, a brzo je stekao veliki autoritet u tadašnjoj Jugoslaviji.

Od tog dana počela je da se razvija jedna značajna sportska institucija koja je danas Fudbalski savez Beograda onakav kakav ga svakodnevno možete videti u Deligradskoj 27 na trećem spratu zgrade GCFK „Stari DIF“ i čija je adresa nekoliko decenija unazad jedan od sinonima beogradskog, posebno amaterskog, fudbala. U proteklih devedesetsedam godina fudbalski savez našeg najvećeg i glavnog grada razvijao se kako po broju svojih članova, tako i po načinu svog rada i uloge u fudbalskom sportu, a u ovom trenutku kada ga još 1095 dana deli od zlatnog jubileja – stogodišnjice od osnivanja, je izrastao u modernu sportsku instituciju od značaja i sa velikim ugledom koji uživa ne samo u fudbalskoj Srbiji već i izvan granica naše zemlje.

Po broju svojih članova, posebno njihovom kvalitetu u svakom smislu, po načinu na koji funkcioniše i po onome što su rezultati rada kroz organizaciju takmičenja, administrativne poslove, akcije koje organizuje i strukturi koja ga čini Fudbalski savez Beograda je ponos sportskog i fudbalskog Beograda i Srbije. Posebno se FS Beograda ponosi svojim savremenim Fudbalskim centrom na Adi Ciganliji koji iz dana u dan izrasta u značajni beogradski sportski objekat i to sportski objekat kakvim se može pohvaliti mali broj sličnih sportskih organizacija.

Rad sastavnih delova FSB, strukovnih organizacija sudija i trenera je doveo do činjenice da su to organizacije koje su uzor srodnim strukovnim organizacijama u ostalim regionima FS Srbije. Cela armija sportskih radnika koji tokom sezone nesebično i sa najvećom ozbiljnošću doprinose kvalitetu takmičenja na teritoriji FS Beograda takođe je dala svoj ne mali doprinos da danas možemo da Fudbalski savez Beograda opišemo ovako kako smo ga i opisali na njegov 97. rođendan.

Svoj dan – 12. mart Fudbalski savez Beograda obeležava radno, posvećujući ga početku prolećnog dela takmičenja u svojim ligama za sezonu 2016/2017.

Preporuka

Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira Vojinovića

U Svečanoj sali GO Zvezdara održana je promocija knjige Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *