utorak , 23 априла 2024
Početna / Ostalo / Mi ispunjavamo obećanja (VIDEO) (AUDIO)

Mi ispunjavamo obećanja (VIDEO) (AUDIO)

Vladan Glišić, predsednik GO Mladenovac u razgovoru za portal Infom.rs, izneo je plan i program rada oštine Mladenovac za naredni period, a prema obećanju i odgovorio na nekoliko pitanja gradjana koja su upućena preko našeg portala.

– Na početku našeg razgovora, želim da čestitam na vašem projektu, odnosno početak rada vašeg portala – započeo je razgovor Vladan Glišić. – Zahvaljujem se što ste došli da razgovaramo o nekim pitanjima, koja su važna za naše gradjane. Počeću od naših obaveza i dužnosti. Kao predsednik opštine Mladenovac moram da kažem, da smo kreirali jedan razvojni budžet koji je usvojila i Skupština, krenuli smo da sprovodimo sve ono što smo planirali. Trenutno se radi asfaltiranje puteva u našem gradu, prema projektu i to u saradnji sa direkcijom za puteve, vrednost radova je preko 50 miliona dinara, dve trećina samog projekta smo već odradili, trenutno se radi ulica Pop Miletina u MZ Jagnjilo, tamo je dužina puta više od jednog kilometra. Moram da izrazim zadovoljstvo, da smo obećali gradjanima, da ćemo svake godine povećavati broj puteva, količinu asfalta, ponosan sam na to da smo uspeli da obezbedimo više sredstava, u prošoj godini po selima je radjeno dosta manje, sada su ta sredstva dosta veća, to znači i povećanje kilometraže. Uradićemo sve one ulice koje u predhodnih 30-40 godina nisu sanirane, nastavljamo od ponedeljka sa radom i to sredstava kapitalnog budžeta grada Beograda, konkurisali smo kao opština Mladenovac, sredstva su stigla, mašine će krenuti od ponedeljka imamo oko 15 ulica u seoskim MZ, takodje ćemo ovog proleća raditi i u naseljima 25 maj, Centar, Granicama svim ostalima biće ravnomerno rasporedjeno, to je za prvu polovinu ove godine.

– Šta očekujete u drugoj polovini godine?

– Imamo obećanje od gradonačelina, da ćemo od juna meseca kada potrošimo ceo kapitalni budžet, dobiti novi projekat iz ovog budžeta, naša je želja da tada uložimo u ustanove i javna preduzeća, želja nam je da izgradimo novu pijacu do kraja godine, da dobijemo dovoljno sredstava da rekonstruišemo krov u Sportskom centru i da pripremimo ovaj objekat za prihvat sportista i svih naših gradjana. Mi smo već usvojili u okviru budžeta, 24 miliona dinara programa sanacije nekategorisanih puteva, mašine su već krenule. Moram da se pohvalim da smo kao vlast obećali da ćemo kupiti novu mašinu, od sopstvenih sredstava, to smo već odradili, naše Javno komunalno preduzeće je uspelo da zaradi i iz svoji sredstava kupi buldožer, koji je već u upotrebi, putevi se rade danas u Duboni, sutra već u Ivanči tako da nastavljamo prema planu i programu, onako kako smo se dogovorili sa našim gradjanima.

– Predsednički izbori su na pragu?

– Kada su u pitanju izbori i sami vidite da je kandidata puno, politika Aleksandra Vučića je dala rezultat ovih predhodnih godina, mi nastavljamo ono što možemo da obećamo našim gradjanima, a to je rešavati nagomilane probleme, da ćemo se boriti za svakog gradjanina pojedinačno, da ćemo nastaviti da radimo još jače, brže, bolje, kvalitetnije, odgovornije. Uvek može bolje, uvek treba više, sagledati mogućnosti. Ne stidimo se ako smo negde pogrešili, to sigurno nije bila namera, već želja da što više uradimo. Samo jednim disciplinovanim profesionalnim radom, uz stručne službe, uz uvodjenje sistema i da to potkrepimo zakonskim okvirima. Bilo da su u pitanju opštinska uprava ili javna preduzeća. nadam se da će uskoro naša javna preduzeća prikazati gradjanima da bez sistema i uvodjenja pravne države nema ni napretka.

– Portal infom.rs je dobio nekoliko pitanja gradjana, a prvo se odnosi na vodovod u Velikoj Krsni, bio sam tamo nekoliko puta, pa da pojasnite kako gradjani koji su na toj trasi mogu u svoje dvorište uvedu vodu?

– Ja ću reći ono što je istina i što može da se proveri. Tačno je, da je taj vodovod započet sredstvima investicionog plana pre osam godina, to znaju gradjani Velike Krsne, na njihovu inicijativu krenuli smo u realizaciju i završetak vodovoda. Odradjen je samo jedan deo vodovoda novac koji je predvidjen za ceo projekat je utrošen, a da projekat nije završen, mi smo se angsažovali, uspeli smo da iz dela kapitalnog budžeta grada, a dobili sredstva za jednu drugu namenu, da uštedimo pare i taj novac preusmerimo na završetak radova u Velikoj Krsni. To je izgradnja crpne stanice i druge zone. Taj projekat smo morali da ispoštujemo onako kako je predvidjen, radili smo 5,2 kilometara po projektu linije i uvodjenje same crpne stanice, koja će dovesti vodu do svih gradjana na trasi u MZ Velika Krsna, to je prava istina. Naravno, nisu radjene bočne trase koje će sada krenuti da se rade. Gradjani moraju da budu malo strpljivi, znate mi smo nasledili projekte, koji se rade godinama, pa sada kada treba nešto dodati potrebno je vreme. Ja ne želim da kritikujem predhodne vlasti, to su gradjani već do sada mogli da vide kako su oni radili. Mi sad hodećmo da odradimo posao do kraja, da uradimo to kvalitetno i da gradjani imaju korist. Za sada se napajanje strujom radi preko agregata, ali mi ćemo za mesec dana rešiti i taj problem, jer ćemo uraditi struju za crpnu stanicu. Gradjani već mogu da se javaljaju u JKP Mladenovac, postoji dogovor da se polako kreće u realizaciju priključenja na vodovod, uslovi su opšte poznati, sam priključak može da se plati i na rate, naše komunalno radi po pravilniku, kada je u pitanju prključenje na gradski vodovod.

– Drugo pitanje odnosi se na najprometniju ulicu kada su deca u pitanju. Karadjorjeva ulica ima oko 100 metara koji su u katastrofalnom stanju, dali možemo da očekujemo popravku ulice u ovoj godini?

– Ono što sam rekao na početku našeg razgovora da ne postoji sistem. Nekada je postojalo da u mesnoj zajednici vi pravite planove, a potom pred donošenje budžeta to se usvoji, a onda krene ravnomerni razvoj svih mesnih zajednica, gradjani sada vide zašto je neko uzurpirao i nije punih osam godina raspisivao izbore, držao ih je u takvom stanju da ljudi nisu imali ovlašćenja i nisu bile funkcionalne i sada nastaje problem. Jedino kako možemo da pomognemo je na inicijative gradjana. Obilazeći naša sela i sve mesne zajednice shvatam probleme koji su bili važni. Naravno da je bezbednost naše dece najvažnija i rešavamo problem po problem, u školama uvodimo kamere, imamo problema i sa prilaznim putevima do škola, trotoara i naravno da ćemo napraviti program uredjenja svih gradskih trotoara. Shvatili smo da su trotoari kada padne sneg vrlo bitni iz bezbednosnih razloga.

Da li možete tih 100 metara rešiti u ovoj godini?

– Znate kako, mi uvek radimo u interesu gradjana, tih 100 metara će obići naše stručne službe i naćićemo model kako to da odradimo.

Kada smo pre neki dan na našem portalu, objavili informaciju da je krajnji rok za legalizaciju 31 mart, za samo sat vremena imali smo 250 gradjana koji su pročitali ovu informaciju, pa vas pitaju mogu li oni koji su ranije platili paprenu legalizaciju da očekuju povratak sredstava.

– Ovo pitanje jeste na mestu, jer se odnosi direktno na naše gradjane i to je vrlo važno. Mi imamo neke nadležnosti, koje su pripale gradu Beogradu i želimo sve nadležnosti, jer smo odgovrna vlast. Želimo da se bavimo svim onim što interesuje naše gradjane ili imaju korist ili od toga i žive. Naravno da je legalizacija dosta važna, uvodjenjem u pravni okvir izgrdnje objekata dolazimo do jednog uredjenijeg stanja u budućnosti, da opština ulaže u mnoge delove našeg grada. Jeste veliki problem kada je u pitanju rešavanje imovine, mi kad smo došli na vlast, zatekli smo da imovina čak i u centru grada nije rešena i nismo mogli u tom trenutku da izadjemo gradjanima u susret, čak i kada su prilasci zgradama u pitanju, od tada do danas mnogo se toga promenilo, radimo da Mladenovac preuzme svu imovinu koja je iz stečaja, kao i firme koje su odavno nestale. Gradjevinski inspektori koji su izlazli na teren, nisu zapisnike uradili prema postojećem stanju, pa su kasnije nastali problemi. Molim gradjanje za srpljenje, to sada ide bržim tempom, neki uslovi u samom zakonu moraju se ispoštovati. Naše odeljenje sada radi dosta ozbiljnije. Svakako da je ovo pitanje vezano za povraćaj sredstava u nadležnosti državnih organa – bio je iskren Vladan Glišić predsednik GO Mladenovac u razgovoru za portal infom.rs.

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *