petak , 29 марта 2024
Početna / InfoM TV / Sportski objekti u prvom planu (VIDEO) (AUDIO)

Sportski objekti u prvom planu (VIDEO) (AUDIO)

Početak takmičenja u gotovo svim sportovima u Mladenovcu, svakako je razlog, za naš razgovor sa Goranom Spasojevićem, članom opštinskog Veća zaduženim za sport i turizam. Strategija razvoja sporta, koju je grad Mladenovac doneo, od januara ove godine primenjuje se u poputnosti.

– Pre svega želim da vam se zahvalim što ste odvojili vreme, da damo dosta informacija sugradjanima, da kažemo, da smo za 2017. godinu pripremili dosta toga vezanog za sport u našem gradu, siguran sam, da će biti daleko uspešnija nego što je bila prethodna. Imali smo problema da iz privremenog finansiranja predjemo u programsko. Ove godine imamo obavezu da veliki deo finansiranja, umesto direktnog, sportskim udruženjima, ide preko Sportskog saveza, to nam je svakako zakonska obaveza. Polako ali sigurno vraćamo teren sporta u sportske institucije. Na taj način radimo u skladu sa zakonom o sportu, odnosno prema strategiji razvoja sporta, koju smo usvojili u našoj GO Mladenovac. Sa Klubovima smo, nakon nešto više od godinu dana tranzicionog perioda i prelaska sa jednog načina finansiranja u drugi, prešli bez većih trzavica. Klubovi znaju da sa izvesnošću mogu da planiraju ono što im je potrebno i da u opštini imaju sigurnog partnera, jer mi vodimo računa i o problemima klubova, ali i sportista pre svega mladih. Na taj način dajemo veliki doprinos razvoju sporta u našem gradu.

– Sportski savez je u potpunosti na raspolaganju klubovima i sportistima?

– Ono što smo govorili prethodnih godina, da Mladenovac želi da postane centar razvoja sporta u ovom regionu, to nije ni malo slučajno, ta ideja se polako ali sigruno ostvaruje. Siguran sam da ćemo u 2018. godini kada opština Mladenovac izadje iz problema i obaveze kredita koje je nasledila u prethodnom periodu, daleko više novca iz budžeta odvajati za Sportski savez, za sportske klubove, pre svega infrastrukturu i školski sport. Ono o čemu smo govorili, a to je strategija razvoja sporta, bazira se na četiri stuba, a to su školski sport, infrastruktura, amaterski sport i profesionalni. Polako ali sigurno sve ove činjenice stavljamo na svoje mesto. Imali ste prilike da već početkom ove godine u Mladenovcu gledate školska prvenstva, u prošloj godini održali smo sva školska prvenstva na teritoriji naše opštine, imali smo predstavnike i u Beogradu. Učenici iz naših škola postižu sve bolje rezultate, setite se da u poslednjih nekoliko godina nismo imali školska takmičenja, a i profesori nisu bili motivisani, da dodatnim sekcijama rade sa tom decom, pa smo bili u situaciji da deca ne žele ili nemaju gde da se bave sportom. Ranija rukovodstva grada nisu mnogo brinula o toj deci, pre svega školskog uzrasta, nije bilo mogućnosti da se takmiče u okviru svojih škola, a samim tim i provere svoje takmičarske kvalitete u Beogradu sa svojim vršnjacima.

– Za razliku od ranijih godina škole su u potpunosti uključene u razvoj školskog sporta?

– Postoji zaista kvalitet kod dece tog uzrasta, postoji izuzetan rad profesora da decu nauče, osnovnim pravilima u kojima se takmiče, školsko prvenstvo u rukometu me jako iznenadilo, obzirom da mi u gradu nemamo rukometni klub. Tu je i odbojka, košarka, fudbal u kategoriji ekipnih sportova, ali i u karateu i plivanju i stonotenisu, bilo je mnogo dece na opštinskim školskim takmičenjima, kao nikada do sada, svakako razlog je veća angažovanost i opštine i Sportskog saveza ali i nastavnika fizičkog vaspitanja u osnovnim i srednjim školama u Mladenovcu. Sve ovo što sam pomenuo apslolutno opravdava ovakvu strategiju i pristup sportu, da ih pre svega vratimo školskom sportu, a oni već na neki način pripremljeni uključe se u rad naših klubova, bez obzira da li su to kolektivni ili pojedinačni sportovi. Kroz dobar rad u klubovima možemo postići vrhunske rezultate, ali sa našom decom koja su prošla kroz prvo školski sport, a nešto kasnije i klubove koji funkcionišu na teritoriji našeg grada. Govorili smo da je sport jedan ciklus i da rezultat ne može da dodje za jednu godinu ili dve, da to mora da prodje makar jedan takmičarski ciklus od najmanje četiri godine, da možete da dobijete odredjene rezultate i kvalitetne i vrhunske takmičare.

– Mladenovac ima malo pravih sportskih terena i objekata?

– Kada je u pitanju infrastruktura tu smo najlošiji od svih gradskih opština, pre svega Lazarevca i Obrenovca, nemam ja tu nikakvih razloga da kažem ono što nije, to su činjenice, pogledajte infrastrukturu koju smo zatekli, nije rešeno imovinsko pitanje nijednog sportskog objekta osim delimično Sportskog centra i tu nismo zatekli potpunu dokumentaciju, zatekli smo neke stvari koje su bitne, da je rešen status. Svi drugi sportski objekti na teritoriji naše opštine su potpuno neizvesni, kako u smislu položaja, tako i statusa, mnogo toga se vodi na privatna lica, udruženja, firme, mesne zajednice, mnogo toga nije radjeno u prethodnom periodu. Prepoznali smo taj problem i sada jedna služba u opštini radi na tim poslovima, da sve sportske terene evidentiramo i vidimo kakvi su njihovi imovinsko-pravni statusi, kada to budemo rešili onda ćemo ući u realiizaciju rešenja za sve te probleme. Moramo da imamo čiste papire, kako bi klubovima pomogli oko bilo kakvih poslova dogradnje, adaptacije ili izgradnje nekog sportskog objekta. To je svakako dug i težak postupak, ali ja verujem da ćemo i te probleme u narednom periodu rešiti.

– Infrastuktura je polazna tačka svakog sporta?

– Nadam se da ćemo ove godine ugraditi gumiranu podlogu na košarkaškom terenu u naselju 25 maj, gde nam je izuzetno važno zbog 20-og jubilarnog turnira „tri na tri“ da protekne na višem nivou u odnosu na prethodne godine i da ćemo na taj način otvoriti vrata i pozvati i medjunarodne takmičare za iduću godinu. Gumirana podloga je svakako jedan od uslova za tu vrstu takmičenja. Započećemo izgradnju terena sa veštačkom travom i to kod osnovne škole “Momčilio Živojinović“, odnosno, crkve. Gore je imovina zemljišta rešena, u toku postupka smo predali zahtev direkciji koja je u medjuvremenu ugašena, pripao je jedan deo komunalnom, jedan deo opštini, pa sada mora da se u dogovoru sa Beogradom pošalje potpuno drugačiji zahtev. Tu smo pri kraju uredjenja dokumentacije i nadam se da ćemo u prvoj polovini ove godine, započeti radove, a u drugoj polovini privesti kraju, tako da možemo da apliciramo u FS Srbije i Beograda i to za donaciju, odnosno, poklon teren sa veštaškom travom za veliki teren, koji će umnogome, dok budemo rešavali probleme sa sportskim terenima, rešiti trenutne probleme fudbalskih klubova sa naše teritorije, jer će teren biti opštinski, dat na upravljanje OFS Mladenovac. Ovaj će teren svakako poboljšati rad klubova, pogotovo onih koji imaju mladje selekcije. Sportski centar će u ovoj godini imati dosta ulaganja u adaptaciju, jer se u njega godinama nije ulagalo gotovo ništa.

– Kad ovo prethodno u potpunosti zaživi moraće i rezulati da to isprate?

– Mi u nekim sportovima već imamo vrhunske rezultate, tu bih pre svega istakao karate, dobro je da zajednički radimo i da ovaj prelazni period prodjemo što bezbolnije i da to ne osete, pre svega sportisti ali i rezultati. Sportisti imaju u narednom periodu izvesnost, ostaje im samo da dobro rade, a sportski radnici da vode klubove u skladu sa zakonom, da budu uredni, da pravdaju sredstva koja su dobili preko Sportskog saveza iz budžeta, da sredstva koriste na zakonit način, da naprave dobre programe, konkurišu i na taj način pomognu sportistima. Bez obzira što su naša sredstva skromnija nego što je klubovima potrebno, odobrićemo dovoljna sredstva za mnoge stvari, koji će pomoći klubovima. Podsetiću, da svi fudbalski klubovi koji se takmiče u opštinskoj ligi Mladenovca imaju plaćene troškove sudjenja preko Sportskog saveza, dobili su i pomoć u opremi, loptama i mrežama i da svi klubovi koji imaju mladje selekcije, imaju prava i na posebne programe. Mogu da konkurišu i za ta sredstva, pre svega u bezbednosti i zdravlju sportista, preko lekarskih pregleda, preko kampova i edukacija. Značajna sredstva koja će im u ovoj godini umnogome pomoći da opstanu. Moram da kažem, da sam preuzimajući ovu ulogu i obavezu, imao odredjenu dozu rezervi i bojazni, kako će to izgledati, jer znamo kako je to funkcionisalo u prethodnom periodu, sada sam potpuno siguran, da smo na pravom putu. Da li je to dovoljno dobro, u ovom trenutku znamo da nije, znamo na čemu treba da radimo, moram da pohvalim sve sportske strukture koje su se uključile u rešavanje problema, fudbalski i sportski savez, najveći deo klubova ima razumevanja, ostalo je mali broj klubova koji ovo nisu prepoznali, na najbolji mogući način. Verujem da ćemo u narednih nekoliko godina konkurisati i za velika takmičenja, nadam se da možemo da vratimo i rvački turnir „Ljubomir Ivanović – Gedža“ u naš grad, gde mu je po prirodi stvari i mesto. Radimo na puno frontova, ne bojimo se izazova i očekujemo potpunu saradnju sa svima – zaključio je razgovor Goran Spasojević.

Preporuka

Beogradska zona, četvrto prolećno kolo

Danas su odigrane samo dve utakmice Beogradske zone u okviru četvrtog prolećnog kola. Datum | …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *