utorak , 16 априла 2024
Početna / Poljoprivreda / Uskoro čistija Ada Huja

Uskoro čistija Ada Huja

Vršilac dužnosti gradskog sekretara za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je da Supernatural festival, koji se ove godine održava 22. i 23. aprila na Adi Huji, ima podršku Grada Beograda u rešavanju višedecenijskog ekološkog pitanja tog poluostrva.

On je na konferenciji za novinare istakao da su ideju dalje revitalizacije Ade Huje u cilju uspostavljanja ekološke ravnoteže podržali gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić.
Trivan je podsetio da je danas Međunarodni dan vode i da je ova priča u vezi sa Supernatural festivalom i revitalizacijom Ade Huje takođe vezana i za vodu, jer je voda u rukavcu Ade Huje toksična. Takođe, odluka iz 60-tih godina prošlog veka o nasipanju Ade Huje skandalozna je odluka, istakao je Trivan.

– U međuvremenu je urađena analiza vode i zemljišta i sada je potrebno da se uklone uzročnici koji su ovo poluostrvo doveli u stanje jedne od najgorih ekoloških tačaka u Beogradu. Rešenjem otpadnih voda, koje se unose u rukavac kroz dve rečice, odnosno čišćenjem korita od toksičnih materija, kao i da se omogući oticanje vode iz rukavca i taj problem biće rešen. Potom će uslediti remidijacija zemljišta, a koja će podrazumevati pošumljavanje i zatravnjivanje Ade Huje – istakao je Trivan.

– Drugi veliki problem sa kojim se suočavamo na Adi Huji je nezakonito nasipanje šuta u tom pojasu i taj problem mora da se reši. Opština i Grad Beograd će morati da spreče da se na Adi Huji i dalje nasipa šut, pre svega postavljanjem sigurnosnih kamera, kao i drugim zakonskim sredstvima, što će konačno sprečiti da se obnavljaju te divlje deponije – naveo je Trivan i zahvalio bivšem resornom sekretaru Božoviću jer je započeo saradnju sa Supernatural festivalu.

On je pozvao sugrađane da dođu na jedan od najlepših festivala, ne samo u Beogradu, na kome će biti program i za decu i za odrasle.

Osnivač festivala Srđan Stanković dodao je da festival daje doprinos velikoj ideji i zaštiti životne sredine u celom svetu kroz edukaciju i zabavu, kao i da je Supernatural prepoznat kao jedan od 25 najboljih projekata u dunavskoj regiji.
Govoreći o revitalizaciji Ade Huje, on je podsetio da je to prostor koji je decenijama degradiran zbog „loše odluke gradskih vlasti iz šezdesetih godina da Ada Huja postane deponija na samo četiri kilometara od centra grada”.

– Naša ideja je bila da se zaštiti to ostrvo koje se spojilo sa kopnom i do koga se slivaju sve otpadne vode sa područja Karaburme, a rezultat je park na 10 hektara sa raznim sadržajima i novoposađenim drvećem – naglasio je Stanković.
Na ovogodišnjem festivalu biće organizovana predavanja i radionice o flori i fauni tog dela Beograda, kao i drugi sadržaji, najavili su organizatori. U muzičkom delu programa nastupaće Kanda Kodža i Nebojša, Lollobrigida, Del arno bend, Beogradski sindikat, Nikola Vranjković, Irie Fm, Sharska Snakes and Planes, Nula radio with Rebel B i Leontina i dečiji hor Čarolija.

Preporuka

Prva beogradska liga grupa C, rezultati šestog prolećnog kola

Odigrane su utakmice, šestog prolenog kola u okviru Prve beogradske lige grupa C. Rezultati: oloRezultati …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *