subota , 20 априла 2024
Početna / Privreda / Spremna privatizacija livnice

Spremna privatizacija livnice

Goran Knežević, ministar privrede u Vladi Republike Srbije, boravio je danas u radnoj poseti Topoli. Razgovore o privrednim kretanjima ove šumadijske opštine vodio je sa rukovodstvom lokalne samouprave. U okviru posete ministar je obišao vinariju PIK „Oplenac“ i položio kamen temeljac za sportsku dvoranu u sastavu Osnovne škole „Živko Tomić“ u Donjoj Šatornji.

Ministra Kneževića je u prostorijama Opštine Topola primio predsednik opštine Dragan Živanović i predsednik Skupštine opštine Dragan Jovanović. Predsednik skupštine, Dragan Jovanović je ovom prilikom upoznao ministra sa aktuelnom privrednom situacijom u opštini Topola. Posebno se Dragan Jovanović osvrnuo na pitanje privatizacije livnice. Domaćini su od ministra privrede dobili uveravanja da će se ovaj proces ubrzati pogotovu ako se ima u vidu da je potrebna dokumentacija za njenu privatizaciju u potpunosti spremna kao i da zainteresovanost za njenu kupovinu već postoji.

U poseti vinariji PIK „Oplenac“ goste je primio vlasnik vinarije Andrej Simikin. On je ministra Kneževića upoznao sa ulaganjima, kapacitetima vinarije, poslovanjem firme i planovima. Ministar privrede Srbije ne krijući zadovoljstvo izjavio je da je ovo primer kojim putem treba i čitava Republika da ide. Po njegovim rečima država treba da obezbedi svu infrastrukturu i logistiku i time da ljudima koji žele da ulažu omogući nesmetano poslovanje. Do sada je u vinariju kapaciteta 4,5 miliona litara vina uloženo oko 12 miliona evra. Andrej Simikin planira izgradnju smeštajnih kapaciteta i hotela sa kazinom. Takva investicija, na preko 10000 kvadrata će iznositi dodatnih 75 miliona evra. Od države jedino što traži je nesmetano korišćenje zemljišta.

Svojevrstan „šlag na tortu“ predstavljalo je polaganje kamena temeljca za izgradnju sportske dvorane u sastavu Osnovne škole „Živko Tomić“ u Donjoj Šatornji. Direktorka škole, Marija Obradović zahvalila se Ministarstvu privrede i svima koji su u ovaj projekat uložili trud i znanje.

Ministar Knežević je, polažući kamen temeljac, ukazao na činjenicu da se broj stanovnika u selima naše zemlje neprestano smanjuje. Baš zbog toga je, između ostalog, po njegovom mišljenju važno podizanje jednog ovakvog objekta baš na ovom mestu. To će biti jedan od podstreka za ostanak stanovništva u ovom poznatom voćarskom kraju. Projekat izgradnje sportske hale finansiran je, kako je naglasio ministar Knežević, zajedničkim sredstvima Ministarstva privrede i lokalne samouprave 2016. godine. On je istakao da je država prepoznala potrebu za daljim ulaganjem i na taj način najavio i dalja ulaganja i u 2017. godini kako bi sportska dvorana bila u potpunosti završena.

Predsednik Skupštine opštine Topola, Dragan Jovanović u obraćanju učenicima i stanovnicima je rekao da će ideja podizanja sportske sale u Šatornji posle deset godina truda i rada najzad biti i realizovana. Osim učenika škole nju će moći da koriste i građani, rekreativci. On je ukazao na važnost objekta za čitav ovaj kraj, a velike zasluge za njeno podizanje pripisao i čitavom nastavnom osoblju sa 270 učenika koje je svojim radom i rezultatima rada pokazalo da zaslužuje jedan ovakav prostor. Svečanost su upotpunile igre KUD Oplenac. Dvorana će se nalaziti na mestu sadašnjeg sportskog terena. Vrednost ove faze radova iznosi 23.142.000 dinara sa PDV-om. Izvođač radova je firma „Centum“ doo Leskovac. Investitori su Ministarstvo privrede Republike Srbije i Opština Topola. Hala je projektovana tako što se iz temelja formiraju noseći stubovi na koje se montira čelična konstrukcija krova. Dimenzije sportske dvorane iznose 28,50 x 25,03 metara sa tribinom za oko 250 gledalaca sa jedne strane. U prostoru ispod tribina zidovi su obezbeđeni horizontalnim i vertikalnim serklažama. Ukupna neto površina sale je 664,55 kvadratnih metara, a površina galerije 219,46. Kada se završi biće to prelep i nadasve funkcionalan objekat.

Preporuka

Veliko priznanje Milanu Mirčiću, nagrada grada Beograda

Mladenovčanin Milan Mirčić dobio je danas veliko priznanje, nagradu grada Beograda za 2023 godinu iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *