subota , 20 априла 2024
Početna / Sport / Ostali sportovi / Nova trasa maratona

Nova trasa maratona

Trasa 30. Beogradskog maratona biće po prvi put izmenjena, a jedna od njegovih ovogodišnjih atrakcija biće prelazak preko Mosta na Adi, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru na kojoj su predstavljeni novi pravci kojima će trčati maratonci i polumaratonci.

Vršilac dužnosti gradskog sekretara za sport i omladinu Zoran Jovanović ukazao je na značaj tradicije maratona, koji se u glavnom gradu Srbije održava 30. put zaredom.

– Grad Beograd sa svim svojim kapacitetima stoji iza ovog značajnog sportskog događaja i sve njegove službe su u maksimalnom stepenu pripravnosti. Radimo onako kako smo se dogovorili i po planovima koji su ranije utvrđeni i ne očekujemo probleme u realizaciji takmičenja. Nadamo se velikom i uspešnom događaju kakav Beograd i zaslužuje – istakao je Jovanović.

Darko Glavaš, vršilac dužnosti sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije sa građanima, naglasio je da je nova trasa maratona sertifikovana i da ima sve potrebne saglasnosti i dozvole.

– Ova trasa je atraktivna za trkače, ali će omogućiti i brzo vraćanje gradskih ulica u normalan promet. Sekretarijat za javni prevoz analizirao je kretanje linija gradskog prevoza u tim uslovima, Policijska uprava za grad Beograd će imati svoje ljude na terenu, „Beograd-put”, „Vodovod i kanalizacija”, „Gradska čistoća”, i „Zelenilo” uređuju trasu već mesec i po dana, a pored svih drugih gradskih službi u organizaciju je uključena po prvi put i Opština Čukarica jer će se trčati preko Mosta na Adi. Svi zajedno učinićemo da se Beograd predstavi u najlepšem svetlu jer će trasa biti izuzetno interesantna, ali ćemo istovremeno i omogućiti da se saobraćaj vraća u normalnu funkciju u izuzetno kratkom roku – istakao je Glavaš.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović istakao je da je značaj Beogradskog maraton višestruk.

– Beogradski maraton svojom trasom otkriva nove delove grada i infrastrukturne projekte koji su realizovani proteklih godina. Maratonom inače počinje turistička sezona u Beogradu jer on predstavlja prvi krupan događaj u gradu koji značajno uvećava broj turista. Ove godine prethodilo mu je Evropsko dvoransko prvenstvo u atletici koje je privuklo veliki broj gostiju, ali ovo je 30, jubilarni maraton i mislim da će u tom pitanju biti rekordan. Beogradski maraton nam uvek višestruko vrati sve što smo u njega uložili, a promocija grada je nemerljiva i ovaj događaj je jedna od najznačajnih manifestacioja koja se organizuje u glavnom gradu Srbije – rekao je Popović.

Direktor „Beogradskog maratona” Dejan Nikolić kazao je da nova staza prati društveni život Beograda i zahvalio svim gradskim službama i preduzećima koja učestvuju u organizaciji trka.

– Staze su u ovom trenutku spremne i dobile su sve potrebne sertifikate za postizanje rekorda, ali i za rezultate koji se prihvataju kao standardi za velika svetska takmičenja. Svi veliki gradovi sveta uključili su svoje atrakcije u maratonske trase, od Makču Pikčua do Karlovog mosta u Pragu te smo to i mi učinili, promovišući Beograd i njegov maraton – kazao je Nikolić, naglasivši da su tako, između ostalog, postignuti i značajni finansijski efekti svake od maratonskih trka.

Novu trasu Beogradskog maratona čine sledeće ulice: Bulevar kralja Aleksandra, Beogradska, Slavija, Nemanjina, Balkanska, Gavrila Principa, Brankova, Bulevar Nikole Tesle, DŽona Kenedija, Bulevar Mihajla Pupina, Bulevar umetnosti, Bulevar Milutina Milankovića, Antifašističke borbe, Most na Adi, Antifašističe borbe, Bulevar Milutina Milankovića, Milentija Popovića, Bulevar Mihajla Pupina, Bulevar Nikole Tesle, Karađorđeva, Glavna, Bežanijska, Tošin bunar, Pariske komune, Bulevar maršala Tolbuhina, Otona Župančiča, Narodnih heroja, Bulevar Milutina Milankovića (petlja), Tošin binar, Zemunska, Vojvođanska, Dr Ivana Ribara, Jurija Gagarina, Dušana Vukasovića, Evropska, Gandijeva, Jurija Gagarina, Omladinskih brigada, Đorđa Stanojevića, Bulevar Crvene armije, Jurija Gagarina, Bulevar Milutina Milankovića, Milentija Popovića, Bulevar Mihajla Pupina, Brankova, Kraljice Natalije, Kneza Miloša, Kralja Milana, Terazije.

Trasa polumaratona kretaće se Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom, preko Slavije, Nemanjinom, Balkanskom, Gavrila Principa, Brankovom, Bulevarom Nikole Tesle, DŽona Kenedija, Bulevarom Mihajla Pupina, Bulevarom umetnosti, Bulevarom Milutina Milankovića, Antifašističke borbe, preko Mosta na Adi, Antifašističe borbe, Bulevarom Milutina Milankovića, Milentija Popovića, Bulevarom Mihajla Pupina, Brankovom, Kraljice Natalije, Kneza Miloša, Kralja Milana, Terazijama.

Preporuka

Veliko priznanje Milanu Mirčiću, nagrada grada Beograda

Mladenovčanin Milan Mirčić dobio je danas veliko priznanje, nagradu grada Beograda za 2023 godinu iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *