četvrtak , 18 априла 2024
Početna / Poljoprivreda / Traktori sa popustom od 80 procenata

Traktori sa popustom od 80 procenata

Kako portal infom.rs nezvanično saznaje, od ponedeljka će Ministarstvo poljoprivrede raspisati dugo očekivani konkurs, za subvencionisanje kupovine novih traktora u Srbiji. Poljoprivrednici, privredna društva i prodavci traktora, već mesecima čekaju na ovu odluku, koja će sufinansirati kupovinu ovih traktora čak u visini od 80 procenatra, tačnije do 1.300.000 dinara za veće traktore.

Ovim pravilnikom su propisani uslovi i način ostvarivanja prava na podsticaje za kupovinu novog traktora, obrasci zahteva kao i maksimalni iznosi podsticaja po korisniku.

Podsticaj se ostvaruje na osnovu prihvatljivih troškova investicije za nabavku novog traktora snage motora do 100 kilovata (kW), sa standardnim delovima, uređajima i opremom uključujući pripadajuću traktorsku kabinu, koji se prvi put upotrebljava za izvođenje poljoprivrednih radova u voćarstvu, odnosno vinogradarstvu i koji je proizveden najkasnije tri godine pre godine u kojoj se ostvaruje pravo na odobravanje podsticaja.

Podsticaj mogu ostvariti lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i čija su gazdinstva u aktivnom statusu i to:

fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva

preduzetnik; privredno društvo

zemljoradnička zadruga koja ima najmanje pet članova zadruge koji su upisani u Registar kao nosioci ili članovi pet različitihkomercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu.

Postupak za ostvarivanje prava na podsticaje pokreće se podnošenjem prijave na Javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje podsticaja, koji raspisuje Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine – Uprava za agrarna plaćanja.

Javni poziv sadrži podatke o:
licima koja ostvaruju prava na podsticaje,
uslovima i načinu ostvarivanja prava na podsticaje,
obrascima zahteva kao i
maksimalnim iznosima podsticaja po korisniku u skladu sa ovim pravilnikom,
visini ukupnih raspoloživih sredstava po javnom pozivu,
rokovima za podnošenje zahteva i
dokumentaciji koja se podnosi uz zahteve kao i
druge podatke potrebne za sprovođenje javnog poziva.
U toku kalendarske godine može biti raspisan jedan ili više javnih poziva, u zavisnosti od raspoloživih sredstava.
Uz zahtev za odobravanje prava na podsticaje podnosilac zahteva, pored ostalog dostavlja:
predračun za nabavku novog traktora( ne stariji od 30 dana od dana podnošenja zahteva)
izjavu dobavljača da može izvršiti isporuku predmeta investicije u roku od 6 meseci od dana izdavanja predračuna (profaktura, predugovor ili druga vrsta ponude koja sadrži naziv proizvođača traktora, godinu proizvodnje, tip, odnosno model traktora, snagu motora izraženu u kilovatima (kW), ukupnu cenu vozila, iznos poreza na dodatu vrednost, način i rok isporuke kao i druge podatke koji se odnose na nabavku predmetne investicije).
Ukoliko, nakon admisnistrativne provere Uprava donese rešenje o odobravanju prava na podsticaj, podnosiocu se pored određenog maksimalnog iznosa, utvrđuje i rok koji ne može biti duži od 90 dana od prijema rešenja, da u potpunosti realizuje investiciju iz predračuna i podnese zahtev za isplatu podsticaja.
U tom roku lice kojem je odobreno pravo na subvenciju može zbog opravdanih okolosti Upravi podneti zahtev za promenu dobavljača ili predmetne inveticije.

Posle realizacije investicije, koja podrazumeva izvršenje svih radnji vezanih za nabavku predmeta prihvatljive investicije, osim pribavljanja predračuna podnosilac zahteva dostavlja:
zaključenje kupoprodajnog ugovora,
promet robe,
izdavanje dokumenata koji prate robu,
preuzimanje robe,
isplata cene u potpunosti,
registracija vozila i
stavljanje investicije u funkciju u skladu sa namenom, u roku određenom Rešenjem.
Lice kome je odobreno pravo na podsticaje podnosi Upravi zahtev za isplatu podsticaja uz uverenja i potvrde koje ne mogu biti starija od 30 dana od dana podnošenja zahteva.
Podsticaji se utvrđuju u procentualnom iznosu od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, odnosno posebnim propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.
Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 1.800.000 dinara.
Korisnik podsticaja namenski koristi predmet podsticaja u roku od pet godina od dana isplate podsticaja, u skladu sa zakonom koji uređuje podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Preporuka

Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira Vojinovića

U Svečanoj sali GO Zvezdara održana je promocija knjige Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *