petak , 29 марта 2024
Početna / Vesti / Veliki odziv investitora
infom.rs

Veliki odziv investitora

Od 1.200 investitora koji imaju dug prema Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda do sada je podnelo zahtev njih 215, a za sada su zaključeni ugovori sa oko 150, izjavio je Branislav Popović, direktor ove direkcije.

Prema njegovim rečima, pravo na reprogram duga imaju svi oni investitori za koje nisu donete pravosnažne presude u sporu sa direkcijom. Procedura je takva da dužnici podnose zahtev, a za investitore je bolje da to učine što ranije jer je poslednji rok 27. april – istakao je Popović.

On je precizirao da je raspon dužnika veliki, od nekih koji su uplatili 30 miliona dinara po dugu, a negde je uplaćeno 12.000 dinara. Takođe, motivi ulaženja u dug su različiti – neki su zaista bili u problemu zbog čega im reprogram mnogo znači – s druge strane, bilo je i onih arogantnih koji su u čitavu priču ušli sa namerom da prevare državu, protiv kojih je u većini slučajeva već doneta pravosnažna presuda te ni ne mogu da ostvare ovo pravo.

– Vodili smo računa da ne ugrozimo one koji su regularno gradili. Važno je napomenuti da od 2014. godine nemamo nijednog dužnika jer se svi ugovori obezbeđuju putem bankarskih garancija. Svi dužnici su prikazani, to je i objavljeno na sajtu direkcije, mada zbog zaštite podataka građana nisu objavljena imena fizičkih lica. Nakon reprograma, ako ovu pogodnost ne žele da iskoriste, motiv je očigledno bio prevara i napraviće se crna lista takvih investitora. Pokušaćemo da u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Skupštinom grada ozakonimo pravo objavljivanja crne liste investitotra koji su svesno išli u takve prevare – rekao je Popović.

On je ocenio da čak 97 odsto investitora u Beogradu ne krši zakon te da svega tri odsto predstavlja one investitore koji su svesno ili iz nekih drugih razloga poremetili odnose na tržištu nekretnina.

– Dužnici se trenutno odlučuju za otpis kamate i prepolovljivanje duga. Dobijeni novac ide isključivo za razvoj infrastrukture, a za sada od uplata i registrovanih prihoda direkcija ima oko 250 miliona dinara. Očekuje se da prihod bude oko milijardu dinara. Posle zacrtanog datuma investitori će imati mogućnost reprograma uz plaćanje na 12 mesečnih rata, ali bez umanjenja glavnog duga, što će biti nepovoljnije za njih – istakao je Popović.

On je pozvao građane da se dobro upoznaju sa svim informacijama pre nego što uđu u kupovinu stambenog ili poslovnog prostora da ne bi došli u situaciju da investitor izgubi spor ili da budu utuženi zajedno sa njim.

Govoreći o predstojećem velikom projektu izmeštanja Autobuske stanice na Novi Beograd, Popović je podsetio da će se projekat realizovati u dve faze u saradnji sa rukovodstvom grada.

– Prva podrazumeva aneks ispod trase UMP-a, veličine oko hiljadu i po kvadrata za koji postoji projekat i u fazi je ugovaranja, a podrazumeva povezivanje pozicije buduće autobuske stanice sa postojećom železničkom stanicom. U junu se očekuje građevinska dozvola, te bi gradnja mogla da počne u avgustu. Kad je reč o objektu velike autobuske stanice, projekti su u završnoj fazi i radi se tehnička kontrola, nakon čega se očekuje i dobijanje građevinske dozvole. Gradnja staničnog platoa počeće ove godine, a vrednost tog posla je oko 350 miliona dinara. U toku su i završni pregovori oko načina finansiranja za zgradu autobuske stanice, imovinski odnosi su rešeni. Stanični plato bi mogao da bude završen do kraja naredne godine, čime će se pristupiti i izmeštanju barem dela sadašnje autobuske stanice iz centra grada – rekao je Popović.

Preporuka

Beogradska zona, četvrto prolećno kolo

Danas su odigrane samo dve utakmice Beogradske zone u okviru četvrtog prolećnog kola. Datum | …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *