petak , 29 марта 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Sajam srednjih stručnih i umetničkih škola

Sajam srednjih stručnih i umetničkih škola

 

Sajam srednjih stručnih i umetničkih škola, treći po redu, održava se 11. i 12. aprila, a o značaju ove manifestacije na Beogradskom sajmu govorili su predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i član Gradskog veća Dragomir Petronijević. Sajam je zvanično otvorio vršilac dužnosti sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Nikodijević je rekao da je zadatak Grada Beograda da bude servis đacima kako bi doneli najbolje odluke za svoju budućnost.

– Bez obzira na to što su mladi, učenici se već sada suočavaju sa veoma važnim izborom koji će umnogome odlučiti o njihovom daljem životu. Zbog toga je neophodno da im mi pružimo sve neophodne informacije, prenesemo naša iskustva, kako bi oni doneli pravu odluku o upisu u srednju školu. Izbor škole u skladu sa afinitetima i željama je pola puta do uspeha i zbog toga je neophodno biti dobro informisan. Obrazovanje nije trošak, već veliko ulaganje u budućnost. Obrazovanje ne može da postoji nezavisno od drugih sfera društvenog života i ne može biti odvojeno od privrede u ovoj zemlji – istakao je Nikodijević.

Želimo, dodao je on, da stvorimo sistem u kojem je obrazovanje dobro, efikasno i usklađeno sa standardima u drugim razvijenim zemljama.

– Ne možemo da lutamo i imamo hiperprodukciju nekih kadrova koji nisu usklađeni sa tržištem. Ne možemo dozvoliti to da više novca ulažemo u prekvalifikaciju nego u obrazovanje. Zato je ovo dobar sistem i verujem da smo na dobrom putu da stvorimo dobar i efikasan sistem koji će služiti čitavom društvu – objasnio je Nikodijević i osnovcima poželeo pametan i dobar izbor za upis u srednju školu.

Petronijević je rekao da se na ovom sajmu predstavlja 49 srednjih stručnih i umetničkih škola, te da je to veoma bitno kako bi se osnovci i njihovi roditelji upoznali sa svim onim što te škole nude.

– Srednje stručne škole su u prethodnom periodu možda bile zapostavljene, a mi smo se poslednje tri godine trudili da ih prezentujemo na pravi način. Uz dualno obrazovanje, uz pomoć Ministarstva prosvete, kao i realizacijom mnogih projekata poput Naučno-tehnološkog parka želimo osnovcima da prezentujemo šta sve to mogu da nauče, na čemu sve da rade kako bi se lakše zaposlili ili započeli svoj posao. Grad Beograd je u tome partner učenicima, radimo na unapređivanju sistema obrazovanja, a sve u cilju lakšeg zapošljavanja – poručio je Petronijević, koji je i predsednik Saveta za zapošljavanje.

Slavko Gak je đacima poželeo da vredno uče, rade i postanu uspešni ljudi, a da je Grad Beograd tu da im u tome pomogne.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za srednje obrazovanje Aleksandar Pajić je naglasio da je uvođenje dualnog obrazovanja velika dobrobit za obrazovanje u Srbiji, te da su u isto vreme povezane potrebe Nacionalne službe za zapošljavanje i privrede Srbije. Sajam je impozantan, naveo je on, i dodao da pokazuje pravu sliku obrazovanja Srbije i pravu sliku mogućnosti našeg obrazovnog sistema.

Događaju je prisustvovao i vršilac dužnosti podsekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Igor Raičević.

Ovaj sajam je jedna od mnogobrojnih aktvnosti Saveta za zapošljavanje. Organizator je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Privrednom komorom Srbije.

Preporuka

Obeležena godišnjica NATO bombardovanja

Danas su predstavnici GO Mladenovac i udruženje boraca položili vence, povodom 24. marta dana bombardovanja, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *