petak , 19 априла 2024
Početna / Poljoprivreda / Jeftinije gorivo uz poljoprivredne kartice

Jeftinije gorivo uz poljoprivredne kartice

Jedna od glavnih stavki i najčešći problem sa kojim se sreću mnogi poljoprivredni proizvođači u vreme setve jeste visoka cena goriva. To je upravo jedan od budućih projekata koji podrazumeva nov model uvođenja subvencija za dizel gorivo.

Ministar Branislav Nedimović rekao je da je cilj Ministarstva poljoprivrede da u sistem uvede poljoprivredne kartice preko kojih bi se koristile subvencije. Ipak, sve je još u fazi planiranja i provere sa Ministarstvom finansija kako bi i na koji način sistem mogao da zaživi.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, u cilju rasterećenja troškova proizvodnje i u cilju pomoći agraru, razmatraju ideju da se uvede novi sistem kontrole subvencionisanja dizel goriva, ukoliko bude moguć.

Paori bi u tom slučaju bili oslobođeni dela ili cele akcize na gorivo, koja je sada 54,86 dinara po litru. Podsticaji bi bili naspram proizvodnje, jer u poslednja dva meseca cena nafte je skočila za 30 dinara.

Ukoliko bi se sistem ispostavio kao moguć, za realizaciju bi proizvođači, prema planiranom, trebalo da prijave koliko imaju zemlje, čime se bave, i na osnovu svih podataka, dobijali bi poljoprivredne kartice, kojima bi plaćali gorivo na bilo kojoj pumpi u zemlji.

Preporuka

Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira Vojinovića

U Svečanoj sali GO Zvezdara održana je promocija knjige Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *