četvrtak , 18 априла 2024
Početna / Vesti / Medjulužju 179 miliona

Medjulužju 179 miliona

 

 

Grad je raspisao tender za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Međulužju u vrednosti od 179 miliona dinara, najavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

On je dodao da će se više od 100 projekata u vrednosti od 8,3 milijarde dinara realizovati u ovoj godini preko Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda.
Prema njegovim rečima, prošle godine je sprovedeno oko 300 postupaka javnih nabavki i grad je uštedeo skoro milijardu dinara.

– Od velikih projekata to su postrojenje za preradu otpadnih voda Pinosava u vrednosti od 199 miliona dinara, postrojenje za preradu otpadnih voda Beli Potok, za koji će sutra biti raspisan tender u vrednosti od 170 miliona dinara. Zatim rekonstrukcija Nušićeve ulice, čija vrednost iznosi 54 miliona dinara, čime se deo ove ulice pretvara u pešačku zonu, Blok 42, odnosno nova autobuska stanica, vrednost radova 393 miliona dinara, zatim parking u Bloku 43 u vrednosti od 78 miliona, kanalizacija u Malom Mokrom Lugu od 36 miliona. Trenutno radimo i kanalizaciju u naselju Braće Jugovića u Obrenovcu, koje više od 60 godina nema kanalizaciju, u vrednosti od 76 miliona dinara, tu su i radovi na reni-bunaru u Obrenovcu, čija vrednost je 108 miliona dinara, kanalizacija u naselju Braća Marić u Krnjači od 90 miliona dinara. Pored toga, počeli smo da radimo pasarelu koja će povezati Kalemegdan sa Beton halom u vrednosti od 240 miliona dinara, a radimo i tehničku dokumentaciju za postrojenje za preradu otpadnih voda u Velikom Selu – rekao je Vesić.
On je kazao da ga raduje što se planira puno radova i što se novac na taj način ulaže u nedostajuću infrastrukturu na teritoriji Beograda.

– Na Obilićevom vencu se završava garaža koja će imati novih 250 parking mesta, a počinjemo i garažu na Studentskom trgu koja će imati 750 mesta. Tendencija svih velikih gradova u Evropi je da se iz centra grada sklanjaju automobili i da centar koriste pešaci i biciklisti. Zato ćemo u Beogradu imati 150 stanica javnih bicikala, a povećaćemo i broj biciklističkih staza – rekao je gradski menadžer najavivši da će u narednih nekoliko godina čitav prostor od Zelenog venca do Braće Jugovića i Trga republike biti potpuna pešačka zona.

On je istakao da se u gradu na jedan tender u proseku javi 4,1 firma, a republički prosek je 2,5.

– Ovaj novac koji sada ulažemo u infrastrukturu dobija se od naknada za gradsko građevinsko zemljište koje naplaćujemo od investitora. To je tesno povezano sa brojem gradilišta i zato stalno ističemo da u gradu imamo više od 500 gradilišta. Što više bude kranova, više će biti para za nedostajuću infrastrukturu – istakao je Vesić i dodao da je Direkcija za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju Beograda za prva tri meseca ove godine naplatila 1,38 milijardi na ime doprinosa za gradsko građevinsko zemljište, a za čitavu prošlu godinu 2,66 milijardi dinara, što govori da će mnogo više novca da se uloži u infrastrukturu – rekao je Vesić i dodao da je Sekretarijat za urbanizam tokom prva tri meseca ove godine izdao 176 lokacijskih dozvola, 33 građevinske dozvole i 37 rešenja za adaptaciju za oko 420.000 kvadrata, na osnovu čega je naplaćeno 908 miliona dinara u gradsku kasu.
On je naglasio da ovi podaci govore da postoji sve veće interesovanje za Beograd kako domaćih tako i stranih investitora, što je dobra osnova za dalja infrastrukturna ulaganja.

Vesić je najavio i da će u narednih mesec dana biti otvoren novi dom zdravlja na Labudovom brdu koji su obećavale sve prethodne beogradske vlasti, a sadašnja je uspela da ga realizuje u potpunosti.

 

Izvor: Beoinfo

Preporuka

Prva beogradska liga grupa C, rezultati šestog prolećnog kola

Odigrane su utakmice, šestog prolenog kola u okviru Prve beogradske lige grupa C. Rezultati: oloRezultati …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *