utorak , 23 априла 2024
Početna / Vesti / Poziv za kompanije iz Slovenije

Poziv za kompanije iz Slovenije

 

Gradski menadžer Goran Vesić predstavio je  privredne potencijale Beograda i infrastrukturne projekte grada u Privrednoj komori Slovenije i pozvao slovenačke kompanije da investiraju u Beograd. Prezentaciji je prisustvovalo 56 slovenačkih kompanija, a nakon plenarne sednice održan je 21 pojedinačni sastanak sa kompanijama koje žele da investiraju i rade u Beogradu.

Vesić je tom prilikom rekao da su slovenački privrednici bili među prvima koji su početkom ovog veka počeli da investiraju u Srbiju, navodeći da je to bilo veoma hrabro i da smo im zbog toga zahvalni.

– Srbija i Beograd su najatraktivnije mesto za investiranje u regionu. U Beograd dolaze investitori iz čitavog sveta – rekao je Vesić i pozvao slovenačke privrednike da nastave da ulažu.

Gradski menadžer je podvukao da se Slovenija u ukupno ostvarenom izvozu Srbije u 2016. godini nalazi na desetom mestu, a po visini uvoza iz zemalja sveta ostvareni uvoz iz Slovenije u 2016. svrstava ovu zemlju na deseto mesto. Ukupna robna razmena Srbije i Slovenije u 2016. iznosila je 910,9 miliona evra i beleži povećanje od 4,8 odsto u odnosu na isti period 2015. godine.

– Izvoz Srbije u Sloveniju iznosio je 400,1 miliona evra, što je za 6,7 odsto više u odnosu na 2015. godinu. Ukupna neto ulaganja slovenačkih rezidenata u Srbiji od 2010. do 2016. godine iznosila su 304,7 miliona evra, što Sloveniju dovodi na 11. mesto među zemljama sa najvećim neto ulaganjima nerezidenata u Srbiju u navedenom periodu – precizirao je Vesić.

Sastanku, organizovanom u saradnji sa Srpsko-slovenačkim poslovnim klubom iz LJubljane, prisustvovali su i direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda Branislav Popović i direktor „Parking servisa” Andrija Čupković.

 

Izvor: Beoinfo

Preporuka

Veliko priznanje Milanu Mirčiću, nagrada grada Beograda

Mladenovčanin Milan Mirčić dobio je danas veliko priznanje, nagradu grada Beograda za 2023 godinu iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *