subota , 20 априла 2024
Početna / Vesti / Prvomajski uranak i dalje sija

Prvomajski uranak i dalje sija

Ovo je dan radničke klase, radnika u Srbiji sve manje ima, protesta još manje, pa su mladi nastavili tradiciju svojih predhodnika da se 30. aprila uveče, okupe i na planinama i brežuljcima budni uz vatru, jelo i piće dočekaju zoru. Naš Kosmaj je već godinama mesto okupljanja mladih koji dočekuju zoru.

 

Prvi maj ili Međunarodni praznik rada je praznik kojim pripadnici i simpatizeri radničkog pokreta obeležavaju sećanje na svoja dostignuća, odnosno žrtve koje su njihovi pripadnici radničkog pokreta podneli kako bi se izborili za veća radna prava.

1. maja nije tačan komemorativni datum nemira koji su izbili na Trgu Žitne berze u Chicagu 1886. godine a koji se smatraju glavnim događajem koji je inspirisao ovaj praznik. Da se upravo 1. maja kao datum koji obeležava pravo na 8 sati rada, 8 sati sna i 8 sati prava na svoj život odlučila je jednoglasno američka Federacija organiziranih sindikata na konvenciji 1884. dve godine ranije. Međunarodni postaje 1890. godine i danas je službeni praznik u preko 80 zemalja a u još toliko zemalja se neslužbeno slavi, često uz uličnim nemirima.

Preporuka

Veliko priznanje Milanu Mirčiću, nagrada grada Beograda

Mladenovčanin Milan Mirčić dobio je danas veliko priznanje, nagradu grada Beograda za 2023 godinu iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *