sreda , 24 априла 2024
Početna / Vesti / Kineskim novinarima odata počast

Kineskim novinarima odata počast

 

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio je venac na spomen-obeležje nastradalim kineskim novinarima koji su poginuli tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Troje kineskih novinara poginulo je prilikom bombardovanja nekadašnje zgrade ambasade NR Kine 7. maja 1999. godine, dok je 20 osoba teško povređeno. Događaju je prisustvovao ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, kao i državni sekretar u

Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Negovan Stanković.

Zamenik gradonačelnika je istakao da će dan bombardovanja ambasade NR Kine ostati upamćen po žrtvama, ali i po tome da je pogođena ambasada zemlje koja je stalna članica Saveta bezbednosti.

– Ovde na mestu budućeg Kineskog kulturnog centra i u neposrednoj blizini spomenika Konfuciju nalazi se spomen-obeležje kineskim državljanima nastradalim u NATO bombardovanju. Napad na zgradu ambasade je dokaz da nije postojao cilj u našoj zemlji koji je mogao da bude pošteđen. Gađane su bolnice, mostovi, pruge, stradala su deca, a vojni ciljevi su naravno bili prva meta – podsetio je Mladenović.

Prema njegovim rečima nakon što je pogođena ambasada Kine, praktično u centru Beograda, postalo je jasno da zaista nijedan cilj nije isključen i da građani Srbije i Beograda mogu da očekuju još strašnije stvari.

– Kineski narod je pokazao veliko prijateljstvo prema Srbima i hvala im na tome. Odajemo počast Kinezima koji su stradali kako se to nikada više ne bi ponovilo. U isto vreme, nastavljamo izuzetno dobru i plodnu saradnju sa kineskom državom i kineskim narodom – rekao je Mladenović.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang je podsetio da je spomen-obeležje nastradalim novinarima tokom prošlogodišnje posete Srbiji posetio i kineski predsednik Si Đinping.

– Došli smo ovde da odamo počast žrtvama bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine. Naša poruka je da se u ime mira sećamo žrtava. Istoriju ne zaboravljamo i trudimo se da radimo na očuvanju mira u celom svetu – rekao je Li Mančang.

Zgradu ambasade NR Kine na Novom Beogradu pogodila su tri projektila, a život su izgubili dopisnici lista „Guangming žibao“ Sin Singhu i DŽu Jing, kao i novinar agencije „Sinhua“ Šao Junhuan.

 

Izvor: Beoinfo

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *