petak , 19 априла 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Za privatni vrtić 22.360 dotacije

Za privatni vrtić 22.360 dotacije

Konkurs za upis dece u vrtiće završen je juče, a na adrese predškolskih ustanova stiglo je više od 15.000 zahteva.
Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje, do juče pre podne podneto je 8.357 onlajn zahteva, a prošlogodišnja praksa je pokazala da polovina prijava stigne elektronskim putem. Koliko je tačno roditelja konkurisalo za upis u obdaništa znaće se 12. juna, kada budu objavljene preliminarne liste. Međutim, izvesno da je interesovanje za državne vrtiće duplo veće od broja slobodnih mesta.

U predškolskim ustanovama ima 6.881 mesto, od kojih je 5.115 u jaslama, 1.537 u vrtićima i 229 za produženi boravak predškolaca. Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu će predškolskim ustanovima koje ispunjavaju uslove, odobravati i povećanje broja mesta do 20 odsto, ako bude interesovanja. Od broja ovogodišnjih zahteva zavisiće koliko će dece biti na listi čekanja.

Takođe, više od 1.500 dodatnih mesta obezbediće se preuređivanjem prostora u osnovnim školama, a očekuje se da će oko 2.000 mališana moći da se upiše u privatne vrtiće, uz subvenciju boravka iz gradske kase. U beogradskim predškolskim ustanovama ukupno boravi oko 60.000 dece, dok za oko 9.000 mališana grad Beograd refundira deo troškova boravka u privatnim predškolskim ustanovama.

Ako u državnom vrtiću ne bude bilo mesta, roditelji mogu da konkurišu u privatno obdanište. Potrebno je da uzmu odbijenicu da je dete ostalo neupisano i prijave se u privatnu predškolsku ustanovu, koja je u programu subvencija iz gradskog budžeta. Grad će dotirati boravak mališana u privatnom vrtiću u iznosu od 22.360 dinara mesečno, a razliku u ceni ako je veća plaćaju roditelji. Roditelji su u obavezi da prva dva meseca plate punu cenu kod privatnika, a grad će im refundirati novac.

Preporuka

Prva beogradska liga grupa C, sedmo prolećno kolo

Sve se više zakuvava prvenstvena trka u okviru Prve beogradske lige grupa C. Kao lideri …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *