petak , 29 марта 2024
Početna / Vesti / U Mladenovcu bez zahteva za vaspitačima

U Mladenovcu bez zahteva za vaspitačima

 

Beogradskim obdaništima  nedostaje oko 150 vaspitača Međutim, kako navode u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, ovaj manjak kadra nije alarmantan i ne ugrožava normalno funkcionisanje predškolskih ustanova. U gradskoj upravi ističu da je nadležna republička komisija prošle godine dala “zeleno svetlo” za zapošljavanje 92 vaspitača.

U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu kažu da se prikupljaju podaci od predškolskih ustanova o potrebama u pogledu kadra i šalju republičkoj komisiji na odobrenje, prenose “Večernje novosti”.

Nadležni očekuju da će njihovi zahtevi biti prihvaćeni, budući da im je komisija do sada izlazila u susret, pa se nadaju da će i ove godine broj pozitivnih rešenja za prijem u radni odnos biti isti kao i lane.

– Potreba za većim brojem vaspitača se javlja u predškolskim ustanovama na Zvezdari, Paliluli, Novom Beogradu, Čukarici, Voždovcu, ali zahtevi za novim radnim mestima stižu i iz Obrenovca, Sopota, Lazarevca i Zemuna. Broj molbi koje ćemo ove godine uputiti komisiji, kako za zapošljavanje novih vaspitača, tako i za rešavanje statusa onih koji rade na određeno vreme, zavisiće od toga koliko se novih slobodnih mesta u vrtićima otvori kroz projekat racionalizacije mreže škola – navode u Sekretarijatu.

Prema podacima Sekretarijata u 17 predškolskih ustanova radi 5.270 vaspitača, što je 64 odsto od ukupnog broja zaposlenih u obdaništima. Nezvanične procene kažu da u vrtićima ima oko 800 onih koji rade na određeno vreme, a polovina njih su vaspitači. Direktori predškolskih ustanova dužni su da najkasnije do 23. u mesecu dostave Sekretarijatu za obrazovanje podatke o potrebama za kadrovima, koji se prosleđuju dalje nadležnoj republičkoj komisiji.

U beogradskim vrtićima boravi oko 60.000 mališana, o kojima brine oko 8.000 zaposlenih, a više od polovine su vaspitači.

Preporuka

Beogradska zona, četvrto prolećno kolo

Danas su odigrane samo dve utakmice Beogradske zone u okviru četvrtog prolećnog kola. Datum | …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *