utorak , 23 априла 2024
Početna / Vesti / Bez povećanja naknada za gradjevinsko zemljište

Bez povećanja naknada za gradjevinsko zemljište

 

Naknada za gradsko građevinsko zemljište u Beogradu ove godine trebalo bi da ostane na nivou prošlogodišnje, ukoliko odbornici Skupštine grada na sednici zakazanoj za 7. jun usvoje izmene odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje gradskog građevinskog zemljišta. Te izmene, kako objašnjava predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, podrazumevaju usklađivanje sa formulom koja proističe iz zakona, a koja se, inače, odnosi na promet nekretnina u prošloj godini.

– Često ta formula daje nerealno visoke rezultate, pa ako je bio prošle godine zabeležen veći promet skupih nekretnina, skočiće i osnovica. Da ne bi došlo do velikog skoka, ovom odlukom korigujemo rezultat koji smo dobili tom formulom, pa će investitori imati istu cenu kao prošle godine – objasnio je Nikodijević u izjavi Tanjugu.

Dodaje da lokalna samouprava ima mogućnost da vrši određene korekcije svojim odlukama.

– Formula po kojoj se izračunava naknada ima anomalije i dovela je do toga da naknada za gradsko građevinsko zemljište u ovoj godini bude oko 40 odsto veća nego prošle godine. Nama nikako nije interes da povećavamo naknadu, jer je prošlogodišnja sasvim odgovarajuća i ekonomska – rekao je Nikodijević.

Nadležni, kaže, žele da motivišu investitore koji hoće da ulažu i grade u Beogradu.

Pred odbornicima će se naći i predlog programa o suzbijanju ambrozije u gradu, po kojem će gradski Zavod za biocide i medicinsku ekologiju ubuduće, pored zaprašivanja komaraca, raditi i na suzbijanju tog korova.

– Suzbijanjem ambrozije niko se sistematski nije bavio već godinama, već je to rađeno „ad hok”. Sada pokušavamo da stvorimo sistem, kako bi se u godišnjim planovima zavoda, ali i budžetu grada, našla i ambrozija koja je sve veći problem među Beograđanima, pa ćemo početi sistematski da je uklanjamo – kaže Nikodijević.

Taj posao će biti povereno relevantnom zavodu, pa će se time baviti stručni ljudi, dok će grad obezbediti dovoljna finansijska sredstva.
Odbornici će se izjasniti i o projektu javno-privatnog partnerstva za javni prevoz, koji podrazumeva da i u prigradskom prevozu moraju da važe ista pravila kao i u gradskom, a to znači da će autobusi u prigradskom saobraćaju morati da budu mlađi od deset godina, da imaju klimu, kako bi građani u celom Beorgadu imali iste uslove, objasnio je Nikodijević.

Na dnevnom redu su i izmene odluke o postavljanju stanica za iznajmljivnaje bicikala, koje predviđaju postavljanje 150 takvih stanica u narednom periodu. Nikodijević je najavio da bi u narednom periodu bicikli mogli da budu integrisani u javni prevoz, kako bi oni koji redovno plaćaju prevoz mogli besplatno da koriste i bicikle, odnosno da korišćenje bicikala bude uračunato u cenu javnog prevoza.

– Želimo da to bude vid saobraćaja koji ćemo u budućnosti više razvijati – podvukao je predsednik gradskog parlamenta.

Odbornici će odlučivati i o odluci o pravu na naknadu dela troškova boravka dece u vrtićima, koja znači da će i naredne radne 2017/2018. godine grad subvencionisati boravak dece u predškolskim ustanovama, državnim i privatnim. Takođe, predlog je i da se jedan park na Novom Beogradu nazove „Park Argentine”, a Nikodijević objašnjava da je to deo međudržavnog sporazuma Srbije i Argentine, te podseća da je jedan park u Buenos Ajresu nedavno dobio ime po Beogradu.

– Zauzvrat, mi ćemo jedan park nazvati po Argentini, sa kojom imamo dobre odnose, a ovo je prilika za učvršćivanje prijateljstva između dve zemlje – rekao je Nikodijević.

Na dnevnom redu je i odluka o uspostavljanju saradnje između Beograda i Šangaja, nakon nedavne posete delegacije glavnog grada Kine, ali i odluka da se nekadašnjem direktoru ZOO vrta Vuku Bojoviću podigne spomen-bista u prestonici. Pred odbornicima će se naći i odluka o ukidanju osnovne škole „Stari grad”, u okviru racionalizacije mreže škola u Beogradu.

Odbornici će odlučivati i izmeni odluke o pridruženom članstvu grada Beograda asocijaciji gradova „Eurocities“, izmenama odluke o javnim parkiralištima i izmeni odluke o oglašavanju na teritoriji grada. Na dnevnom redu su i Predlog plana generalne regulacije za naselja Kaluđerica, Leštane, Boleč, Vinča i Ritopek, Predlog plana detaljne regulacije za proširenje tramvajske mreže na Novom Beogradu u zoni Depoa, kao i predlozi o izradi još nekoliko planova detaljne regulacije.

 

Izvor: Beoinfo

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *