četvrtak , 18 априла 2024
Početna / Privreda / Višestruko uvećana robna razmena

Višestruko uvećana robna razmena

 

Od uspostavljanja odnosa sa gradom Minskom višestruko je povećana robna razmena, posebno kada su privrednici iz Beograda u pitanju. Upravo to je naš zadatak, da podstičemo privredni rast i saradnju, uz „otvaranje vrata“ našim kompanijama, rekao je predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević na prijemu koji je priređen od gradonačelnika Beograda i Minska u Starom dvoru.

Prijemu su prisustvovali pomoćnici gradonačelnika Borko Milosavljević i Slobodan Milosavljević, v.d. sekretara za informisanje Mirjana Pavičić, v.d. sekretara za kulturu Ivona Jevtić, v.d sekretara za komunalne i stambene poslove Nina Jandrić, kao i ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević.

Nikodijević je istakao da imamo priliku da vidimo sjajno predstavljanje Minska u Beogradu, kao i da je to samo nastavak međunarodne saradnje koju srpska prestonica uspostavlja sa drugim evropskim i svetskim gradovima.

–  Minsk je veoma značajan za grad Beograd iz mnogo razloga. Naše kulture su veoma slične, Belorusi su odlično prihvaćeni u Beogradu i ovakve manifestacije otvaraju vrata saradnji u drugim oblastima. Privredni forum je bio izuzetan i mislim da postoji još dosta prostora za napredak naše privredne saradnje – rekao je Nikodijević.

On je podsetio Beograđane da su svi trolejbusi na ulicama Beograda beloruske proizvodnje.

–  Razgovarali smo sa našim gostima između ostalog i o modernizaciji tih trolejbusa, ali i planovima za budućnost, poput povezivanja njihovog proizvođača autobusa i elektrobusa sa našim „Ikarbusom“. Tada bi se eventualno mogao potražiti zajednički nastup na trećim tržištima jer su u pitanju kompanije sa bogatom tradicijom i dobrim kadrovima koje bi mogle da proizvode konkurentna vozila za ostala tržišta – naglasio je predsednik gradske skupštine.

Prema njegovim rečima, svi u Gradu Beogradu su izuzetno zadovoljni saradnjom sa Belorusijom. Smatramo, kaže Nikodijević, da je naš zadatak da otvorimo vrata privrednicima i ostalim faktorima koji učestvuju u privrednom životu.

–  Čeka nas još mnogo posla iako je dosta već urađeno. Veoma mi je drago što se Beograd otvara prema Evropi i svetu. Mislim da u prošlosti međunarodna saradnja Grada Beograda nije bila na ovom nivou, jer je ovo novost koju smo doneli pre četiri godine kada je poslednji put promenjena gradska vlast. Sve to daje rezultate jer se privredna razmena mnogostruko povećala sa svakim gradom sa kojim smo uspostavili saradnju. U narednim mesecima nas očekuje još sličnih susreta i povezivanja sa drugim gradovima, čak i iz Azije i možda Južne Amerike, tako da ćemo nastaviti putem koji daje dobre rezultate – zaključio je Nikodijević.

 

Izvor: Beoinfo

Preporuka

Prva beogradska liga grupa C, rezultati šestog prolećnog kola

Odigrane su utakmice, šestog prolenog kola u okviru Prve beogradske lige grupa C. Rezultati: oloRezultati …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *