petak , 29 марта 2024
Početna / Vesti / Inkluzija dece sa smetnjama u razvoju

Inkluzija dece sa smetnjama u razvoju

– U poslednje dve godine Grad Beograd uradio je mnogo toga na inkluziji dece, omladine i odraslih sa smetnjama u razvoju, kao i osoba sa invaliditetom. Trajno smo posvećeni tom cilju, a projekat „Reč je o mogućnostima”, koji realizujemo uz finansijsku podršku Unicefa, omogućiće da se razmene znanja i iskustva, edukuju stručni radnici u dnevnim boravcima, povežu akteri i unapredi postojeća praksa – rekla je sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević danas na seminaru „Inkluzija dece sa smetnjama u razvoju – značaj primene sportskih i rekreativnih aktivnosti u svakodnevnom radu”, koji će se dva dana održavati u hotelu „88 Rooms”.

– Mi danas zajedno sa Unicefom, kome želim da zahvalim na donatorstvu i na tome što su odabrali baš Grad Beograd i Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju da oni budu korisnici njihovih sredstava, krećemo sa realizacijom ovog projekta. Kada smo razmišljali o partnerstvu sa Unicefom, pitali smo se šta je to što bi bilo najbolje da uradimo i na koji način da se najbolje iskoriste sredstva iz projekta. Vi ste kroz svoj rad upoznati sa korisnicima i njihovim roditeljima da je jedna od najvećih potreba upravo što veći broj sportskih i rekreativnih aktivnosti, pre svega u dnevnim boravcima za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju, ali i u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj. Tako je i nastala ideja da ovaj projekat bude fokusiran upravo na to – istakla je Nataša Stanisavljević.

Ona je istakla da će, zahvaljujući Unicefu, danas početi edukacija, odnosno jačanje kapaciteta stručnih radnika i tu će im pomagati profesori sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, koji će oba dana držati obuku. Druga faza projekta je to što će jedan deo sportske opreme biti doniran dnevnim boravcima za decu sa smetnjama u razvoju za sportske i rekreativne aktivnosti, a treća faza biće, u saradnji sa Sportskim savezom osoba sa invaliditetom Beograda, razvijanje raznih vrsta i radionica i sportskih aktivnosti u kojima će učestvovati korisnici dnevnih boravaka. Projekat će trajati oko godinu dana.

U radu seminara učestvuju i predstavnici Unicefa, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine, Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda i Sportskog saveza Beograda.

Preporuka

Beogradska zona, četvrto prolećno kolo

Danas su odigrane samo dve utakmice Beogradske zone u okviru četvrtog prolećnog kola. Datum | …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *