petak , 29 марта 2024
Početna / Vesti / Svetska izložba EXPO u Astani

Svetska izložba EXPO u Astani

 

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji boravi u poseti u Republici Kazahstan, otvorio je danas paviljon  Republike Srbije na Svetskoj izložbi EXPO 2017 u Astani, zahvalivši se tom prilikom domaćinima i predsedniku te zemlje Nursultanu Nazarbajevu  na prilici da se Srbija predstavi na najvećoj i najznačajnijoj svetskoj trgovinskoj manifestaciji.

-U skladu sa fundamentalnim značajem energetike za globalni ekonomski razvoj, Srbija je predstavila svoje potencijale u toj oblasti, pre svega vezane za obnovljive izvore energije i povećanje energetske efikasnosti. Pored toga prikazana je i savremena multimedijalna prezentacija o Nikoli Tesli, njegovim izumima i dostignućima – rekao je Mali.

Gradonačelnik je dodao da je u Srbiji udeo obnovljivih izvora energije trenutno 22,7 odsto i da se očekuje da poraste na 27 odsto do kraja godine čime Srbija potpuno prati globalne trendove u oblasti zaštite životne sredine.
Gradonačelnik Mali se u okviru ove svetske trgovinske izložbe takođe susreo sa gradonačelnikom Astane Asetom Isekeševim sa kojim je obišao centralni paviljon Republike Kazahstan.

Gradonačelniku Malom su predstavljeni planovi da, nakon završetka EXPO-a, čitava zona u kojoj se ova manifestacija održava postane posebna ekonomska zona za privlačenje investicija. Takođe bilo je reči i o većoj upotrebi vozila na električnu energiju i gradonačelnik Mali je pozvao svog kolegu da poseti Beograd, predloživši mu da se organizuju manifestacije „Dani Beograda u Astani” i „Dani Astane u Beogradu”.
Izvor: Beoinfo

Preporuka

Beogradska zona, četvrto prolećno kolo

Danas su odigrane samo dve utakmice Beogradske zone u okviru četvrtog prolećnog kola. Datum | …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *