petak , 29 марта 2024
Početna / Vesti / Vinča odlazi u istoriju

Vinča odlazi u istoriju

 

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je danas da će biti otvorena nova fabrika za preradu otpada u elektro i toplotnu energiju i da će sav otpad ići u tu fabriku, a ne na deponiju u Vinči, čime će Beograd postati „čistiji i ekološki zdraviji grad“.

Govoreći o trenutnoj situaciji na deponiji u Vinči, Mali je novinarima rekao da ne postoji plamen, već samo žar.

 – Mi to pokrivamo peskom – rekao je Mali i dodao da se sva zemlja sa gradilišta „Beograd na vodi“ i mehanizacija prebacuju na deponiju u Vinči.

On je kazao da će se rešenje znati 6. jula kada budu dobijene ponude od najvećih firmi na svetu da se zajedno sa njima sanira deponija Vinča, koja je trenutno najcrnja ekološka tačka u Evropi.

Problem sa dimom koji konstantno kulja iz deponije u Vinči mogao bi da bude rešen naredne nedelje, kazao je za „Blic“ gradski sekretar Darko Glavaš. Međutim, vatrogasci ne mogu da daju tačne prognoze, jer je se osim požara na dubini javljaju i oni površinski.

POŽAR JOŠ BUKTI U VINČI „Nadamo se da ćemo za nedelju dana potpuno sanirati situaciju“

– Sa tim partnerom ćemo napraviti firmu za preradu smeća u elektro i toplotnu energiju, a ceo projekat vredi oko 300 miliona evra – naveo je Mali.

On je dodao da će to biti ceo sistem koji će upravljati otpadom na teritoriji grada Beograda.

– Ovo je konačno rešenje, jer će taj partner sa nama da očisti sve što se akumuliralo 40 godina i čak ćemo i da zaradimo i da proizvodimo elektro i toplotnu energiju – kazao je gradonačelnik Beograda.

Preporuka

Beogradska zona, četvrto prolećno kolo

Danas su odigrane samo dve utakmice Beogradske zone u okviru četvrtog prolećnog kola. Datum | …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *