utorak , 27 фебруара 2024
Početna / Vesti / IKEA kreće 10. avgusta

IKEA kreće 10. avgusta

 

Gradski menadžer Goran Vesić sa saradnicima obišao je danas gradilište robne kuće Ikea kako bi se uverio da radovi na javnoj infrastrukturi teku prema planu kako bi sve bilo spremno za 10. avgust, kada će ova robna kuća biti otvorena.

Obilazeći radove gradski menadžer je istakao da je Ikea finansirala izgradnju javne infrastrukture, koja je vlasništvo grada, u iznosu od skoro deset miliona evra, što je daleko više od naknade za građevinsko zemljište, koju prema ugovoru treba da plate Beogradu.

– Ikea je radeći tako uložila u Beograd i ja sam siguran da će se veoma brzo uveriti da su doneli pravu odluku da izgrade svoj poslovni objekat u našem gradu, kao i da ovo neće biti jedini ovakav objekat u Srbiji – rekao je Vesić.

On je istakao da su izgradnja nedostajuće infrastrukture neophodne za početak rada robne kuće Ikea i kvalitetnije snabdevanje vodom građana Kaluđerice, Leštana, Boleča, Vinče i Ritopeka usko povezani sa izgradnjom vodovoda Makiš–Mladenovac, koju sprovodi Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i dodao da je zato od izuzetnog značaja i koordinacija u izgradnji infrastrukture i njenoj kasnijoj eksploataciji i održavanju.

– Istovremeno sa izgradnjom javne infrastrukture u području Ikee, Direkcija je izvela revitalizaciju dela sistema Makiš–Mladenovac i istovremeno finansirala sa 341 milionom dinara izgradnju blizu šest kilometara mreže, koja spaja vodovod Makiš–Mladenovac sa rezervoarom Kaluđerica, iz koga će se snabdevati kvalitetnom gradskom vodom građani u brojnim naseljima u Grockoj.  Sistem Makiš–Mladenovac ima nekoliko odvajanja, a ovih šest kilometara predstavljaju prvo odvajanje za Kaluđericu, a dalje slede odvojci za Vrčin, Grocku, Umčare, Pudarce, Sopot i Đurince. Na kraju sistema je rezervoar Rajkovac u Mladenovcu. I završićemo kompletan regionalni vodovod do Mladenovca do 2021. godine – poručio je Goran Vesić.

Istovremeno, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju kontrolisala je izgradnju nedostajuće infrastrukture za robnu kuću Ikea.

– Uz nadzor Direkcije, investitor je izgradio dva kilometra saobraćajnica kojima se pristupa kompleksu Ikee, most preko Zavojničke reke dužine 40 metara i  5. 000 metara vodovodne i kanalizacione mreže. Direkcija je pratila i radove koje je investitor izveo na regulaciji Zavojničke reke i Gleđevačkog potoka, ukupne dužine 2.800 metara sa propustom na Gleđevačkom potoku prečnika tri metra i dužine 26 metara. Zelenilo je uređeno na površinama od preko 60.000 kvadrata i izvedeno je javno osvetljenje i trafostanica – rekao je Vesić i dodao da je Dirkcija, osim nadzora nad izvođenjem radova, rešila imovinsko-pravne odnose na oko 600 katastarskih parcela koje su ulazile u sastav kompleksa. On je najavio i posebnu liniju gradskog prevoza prema robnoj kući Ikea.

Vesić je posebno naglasio da se dolazak Ikee ne bi dogodio da Grad Beograd nije imao snažnu podršku predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije da se reše brojni nagomilani problemi.

Vesić je istakao da je dolazak Ikee u Beograd veliki dan za naš grad jer osim veoma značajne investicije i otvaranja novih radnih mesta, dolazak švedskog giganta znači poruku drugim investitorima da ulažu u Srbiju.

–U narednim godinama možemo da očekujemo da se na ovoj lokaciji gde se sada nalazi Ikea izgradi još nekoliko objekata i svaka takva investicija znači ulaganje u Beograd, posao za naše ljude, pre svega one koji žive u okolini, i poziv drugim investorima da posluju u Beogradu i Srbiji – rekao je Vesić.

On je posetio gradilište robne kuće Ikea sa predstavnicima Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i komunalnih preduzeća „Beograd-put”, „Javna rasveta”, „Gradska čistoća”, „Zelenilo – Beograd” i „Beogradski vodovod i kanalizacija”.

 

Izvor: Beoinfo

Preporuka

OFK Mladenovac – Karadjordje 1:1

U generalnoj probi pred nastavak prvenstvenog takmičenja u okviru Beogradske zone, fudbaleri OFK Mladenovca su …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *