utorak , 16 априла 2024
Početna / Vesti / Zaštita dece pre svega

Zaštita dece pre svega

 

 

Za realizaciju delatnosti četiri gradska prihvatilišta grad obezbeđuje potrebne uslove kako bi profesionalci stručnim radom omogućili deci i mladima da što bezbolnije prevaziđu posledice kriza kojima su bili izloženi, rekao je zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović na otvaranju seminara o implementaciji dokumenta „Jedno od petoro”.

Događaju su prisustvovale članica Gradskog veća Mirjana Mavrić i v. d. sekretara za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Akciju „Jedno od petoro” pokrenuo je Savet Evrope 2010. godine kako bi se rešio problem seksualnog nasilja nad decom, položaja dece u migrantskoj krizi, kršenja dečjih  prava i najtežih oblika nasilja. Cilj je da se postigne dalja implementacija Konvencije Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja, kao i da se podigne svest društva o stepenu nasilja nad decom.

Mladenović je izrazio zadovoljstvo što se Beograd pridružio „Paktu gradova i regiona za zaustavljanje seksualnog nasilja nad decom” i što će učešćem na predstojećem kongresu pružiti doprinos kampanji Saveta Evrope – „Jedno od petoro”.

– Odgovor šire društvene zajednice već na prve pojavne oblike nasilja mora biti energičan i vođen organizovanom politikom usmerenom na zaštitu onih kategorija stanovništva u kojima se registruje najveći porast nasilja, a to su prvenstveno žene i deca. Grad Beograd je odgovoran za bezbedan život svojih građana, te stoga nastoji da razvija i unapređuje sistem zaštite najrizičnijih kategorija, kako dece i mladih tako i žena, izloženih nasilju u porodici – rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, gradska prihvatilišta zbrinjavaju decu i mlade sa poremećajima u ponašanju, kao i decu koja su bila izložena najrazličitijim oblicima nasilja.

– U Prihvatilištu za zlostavljanu i zanemarivanu decu, koje funkcioniše u okviru Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine i zbrinjava decu između sedam i 18 godina, stručnjaci sa posebnom pažnjom i senzibilitetom na individualnom nivou pristupaju njihovim problemima, uz istovremeno osnaživanje ličnosti korisnika. U borbi sa ovom pošasti, koja ima visoku cenu jer uzima ono najvrednije u društvu – decu, ključna je prevencija – poručio je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da prevencija seksualnog nasilja, kao jednog od najtežih oblika nasilja nad decom, zahteva snažno i efikasno delovanje većeg broja sektora u okviru jedinstvenog sistema društvene zajednice. Uveren sam, naveo je Mladenović, da će povezivanje javnog, civilnog i privatnog sektora u ovoj oblasti još snažnije unaprediti uspostavljanje mehanizama za zaštitu dece od svih oblika nasilja.

– Grad Beograd, kao najveća lokalna samouprava u Srbiji i kao glavni grad, prepoznaje značaj svoje uloge na ovom zajedničkom putu u zaustavljanju seksualnog nasilja nad decom – rekao je Mladenović i prisutnima poželeo prijatan boravak u Beogradu i uspešno učešće na sutrašnjem Kongresu lokalnih i regionalnih samouprava Saveta Evrope.

U ime Saveta Evrope prisutnima se obratila Gabrijela Nef, koja je naglasila da je današnji seminar drugi po redu, kada je implementacija „Pakta gradova i regiona za zaustavljanje nasilja nad decom” u pitanju. Ona je zahvalila Gradu Beogradu na organizaciji i istakla da je prvi seminar o implementaciji „Pakta” održan u holandskom gradu Hertogenbošu pre dve godine, kada je dogovoreno da se seminari održavaju na dve godine.

Preporuka

Prva beogradska liga grupa C, rezultati šestog prolećnog kola

Odigrane su utakmice, šestog prolenog kola u okviru Prve beogradske lige grupa C. Rezultati: oloRezultati …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *