četvrtak , 28 марта 2024
Početna / Vesti / Gradonacelnik potpisao pakt protiv seksualnog zlostavljanja dece

Gradonacelnik potpisao pakt protiv seksualnog zlostavljanja dece

 

Grad Beograd danas postaje potpisnik Pakta protiv seksualnog zlostavljanja dece, što je još jedan dokaz da smo veoma posvećeni ostvarivanju dečjih prava i stvaranju najpovoljnijeg mogućeg ambijenta za odrastanje svakog deteta u našem gradu, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali na sednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope za zaustavljanje seksualnog nasilja nad decom održanom u hotelu „Metropol”.

Sednici kongresa prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović i vršilac dužnosti sekretara za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević. Pored Beograda, Pakt protiv seksualnog zlostavljanja dece na današnjoj sednici potpisali su i predstavnici Kragujevca i Surdulice.

Obraćajući se pred potpisivanje pakta članovima kongresa, Siniša Mali je naglasio da nijedno nasilje nad decom nije opravdano.

– Nažalost, podaci nam pokazuju da su mnoga deca i dalje žrtve najrazličitijih oblika nasilja, među kojima je i seksualno, a ceksualno nasilje ima ozbiljne fizičke i psihološke posledice i ostavlja žrtvi traume za ceo život. Moramo biti svesni da se nasilje može prevenirati i sprečiti, ali i da taj posao nije nimalo lak i zato na njemu institucije i pojedinci moraju blisko sarađivati – kazao je gradonačelnik Beograda.

On je upozorio da je ćutanje okoline česta prateća pojava zlostavljanja dece i da se zato mora promeniti svest javnosti i shvatiti da su deca koja trpe nasilje problem celog društva.

– Ne smemo okretati glavu kada sumnjamo ili znamo da dete trpi nasilje, već moramo biti odgovorni, delovati i prijaviti problem nadležnim institucijama. Deca su krhka i ranjiva, zavisna od odraslih, koji su tu da utiču na njihov pravilan rast i razvoj, i zato se moramo kao odrasli ponašati odgovorno. Grad Beograd, kao lokalna vlast, ima obavezu da štiti bezbednost i dobrobit sve dece koja žive na njegovoj teritoriji. Tu obavezu ispunjavamo tako što smo osnivači nekoliko ključnih institucija i različitih usluga koje neposredno i posredno štite decu od svih oblika nasilja – kazao je Mali.

Gradonačelnik je podsetio da je Centar za socijalni rad Grada Beograda, kao osnovna služba u zajednici za zaštitu dece i porodice, pružio zaštitu za više od 3.000 dece žrtava nekog od oblika zlostavljanja, uključujući i seksualno.

– Kako bismo pokazali da grad stavlja pitanje položaja dece na visoko mesto svojih prioriteta, pre tri godine, po prvi put, osnovali smo Savet za prava deteta, koji se naročito bavi zaštitom dece od nasilja. Kroz gradske institucije i prihvatilišta za decu godišnje prođe nekoliko stotina zlostavljane dece, gde im visokospecijalizovano i obučeno osoblje pruža odgovarajući tretman i rehabilitaciju – istakao je Siniša Mali.

On je naglasio da potpisivanjem ovog pakta, Grad Beograd dodaje još jednu važnu aktivnost primeni pravnih standarda i instrumenata Saveta Evrope u uspostavljanju struktura i mehanizama za zaštitu dece od svih oblika nasilja.

– Deca su ono najvrednije što imamo. Svako dete ima pravo na srećno detinjstvo i odrastanje i to je cilj kojem zajedno trajno moramo težiti i za koji se svim silama moramo boriti. Svako nasilje nad decom se može i mora sprečiti i sa tim ne sme biti nikakvog kompromisa. Verujem da smo se današnjim okupljanjem pomerili korak napred u borbi protiv seksualnog zlostavljanja dece, a potpisivanje pakta za Grad Beograd neće ostati mrtvo slovo na papiru, već ćemo mu se u potpunosti posvetiti i boriti se za srećno detinjstvo svakog deteta u našem gradu – istakao je Siniša Mali.
Izvor. Beoinfo

Preporuka

Beogradska zona, četvrto prolećno kolo

Danas su odigrane samo dve utakmice Beogradske zone u okviru četvrtog prolećnog kola. Datum | …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *