utorak , 23 априла 2024
Početna / Poljoprivreda / Opstina se ukljucila u pomoc gradom pogodjenoj Duboni

Opstina se ukljucila u pomoc gradom pogodjenoj Duboni

 

Nevreme praćeno jakom kišom i krupnim gradom koje je 7. juna pogodilo deo Dubone oštetilo je 200 hektara pod voćem. Gradska opština Mladenovac preduzela je mere za saniranje posledica pričinjene štete.

Po prijavi voćara iz Dubone, predstavnici gradske opštine Mladenovac izašli su sutradan na teren. Na zatev opštine Mladenovac dobijen je zvaničan izveštaj Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije sa informacijama o dejstvu radarskog centra Bukulja na dan kada je grad pričinio štetu.

Na osnovu izveštaja zaključuju se da taj centar nije mogao da odbrani deo sela Dubona usled zabrane Kontrole leta u jednom kvadratu zbog kojeg dve lansirne stanice Smedereva nisu mogle da dobiju komande. Protivgradni strelci opštine Mladenovac nisu dobili komandu za dejstvo zato što je masa oblaka došla iz pravca Velike Plane, Smederevske Palanke i Smedereva. U izveštaju je naglašeno da je ovo područje zona opasnosti od gradonosnih oblaka i da je u Sektoru za vanredne situacije označena kao zona najotežanije odbrane od gradonosnih oblaka kao i da je u poslednjih dvadeset godina bilo desetak ovakvih pojava.

Štab za vanredne situacije gradske opštine Mladenovac formirao je Komisiju za procenu štete, a po preporuci Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Mladenovac. U sastavu Komisije su dva ovlašćena inženjera PSSS Mladenovac i član Veća za poljoprivredu Goradana Dimitrijević Bjeličić, takođe radu Komisije pomaže i ovlašćena proceniteljka RHMZ-a Tanja Radenković.

Komisija trenutno obilazi oštećene površine zajedno sa vlasnicima parcela. Po zahetvu voćara, GO Mladenovac je poslala mehanizaciju da rasčisti nekoliko puteva koji su oštećeni usled padavina.

Upućen je dopis predsedniku gradskog Štaba za vanredne situacije, gradonačelnikuBeograda, Sekretarijatu za privredu i Sekretarijatu za finanisije sa zahtevom da se 30 miliona dinara obezbedi u rebalansu budžeta grada Beograda. Održani su sastanci u Sekretarijatu za finansije i Sekretarijata za privredu na kojima su predstavnici gradske opštine Mladenovac predočili da je po zakonu jedinica lokalne samouprave dužna da obezebdi novac za nadoknadu štete poljoprivrednicima. Dogovoreno je da se po proceni štete gradski Sekretar obrati Komisiji za elementarne nepogode Vlade Republike Srbije kako bi obeštetili oštećene voćare.

Preporuka

Veliko priznanje Milanu Mirčiću, nagrada grada Beograda

Mladenovčanin Milan Mirčić dobio je danas veliko priznanje, nagradu grada Beograda za 2023 godinu iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *