PREDŠKOLSKE ustanove „Dečji dani“ u Starom gradu i „Poletarac“ u Barajevu upisale su u vrtić sve mališane iz prioritetnih grupa, koji su konkurisali, saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje. Kako ističu nadležni, cilj je da nijedno dete sa prioritetom ne bude na listi čekanja i ostane neupisano. Od 17 predškolskih ustanova, proširenje upisnih kvota za 20 odsto do petka po podne tražilo je sedam, a nadležni očekuju da će ih biti još.

Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu je već najavio da će odobriti povećanje broja mesta za petinu svima koji to budu tražili, čime će se obezbediti još oko 1.400 mesta. Tako će crta biti spuštena u PU „11. april“, a u novobeogradske vrtiće će moći dodatno da se upiše oko 130 mališana. Najviše novih mesta biće na Zvezdari, gde je upisna kvota po konkursu 822 dece, ali će biti primljeno još oko 170 dece.

Proširenje je tražila i PU „Dr Simo Milošević“ u Zemunu, koja ima 608 mesta, ali će priliku da se upišu u državni vrtić dobiti još oko 120 mališana, koji nisu imali sreće da se nađu na preliminarnoj rang-listi. „Zeleno svetlo“ nadležnih za upis još dece tražila je i PU „Čika Jova Zmaj“ na Voždovcu, gde je upisna kvota – 572 dece, Palilula sa 534 mališana, Grocka i Lazarevac.

Osim proširenjem kapaciteta, dodatna mesta u obdaništima biće obezbeđena i preuređenjem prostora u osnovnim školama, tako da će se u učionice od septembra „useliti“ oko 1.200 predškolaca, ali i mališana jaslenog uzrasta. Takođe, privatna obdaništa moći će da prime od 2.000 do 3.000 dece, čiji će se boravak u vrtiću subvencionisati iz gradske kase.

Iz Sekretarijata poručuju da će se tačan broj mališana koji će biti upisani po konkursu znati u julu, kada se završi razmatranje žalbi roditelja.

ŽALBE DO SREDE

Roditelji koji su nezadovoljni mogu do srede podneti žalbe upisnim komisijama, koje će se o njima izjasniti do kraja meseca. Ove godine je za upis u obdaništa podnet rekordan broj zahteva. Za 6.881 mesto po konkursu prijavilo se 23.074 dece. Upisna kvota će biti proširena od 4.500 do 5.000 mesta, koja će se obezbediti odobrenjem za dodatni prijem, preuređivanjem prostora u školama za smeštaj mališana i subvencionisanim boravkom kod privatnika.