sreda , 24 априла 2024
Početna / Vesti / Mladenovčani osvajaju Visoke Tatre

Mladenovčani osvajaju Visoke Tatre

 

U 2017-oj proslavljamo 5 godina postojanja kluba, pa ćemo u to ime na ovoj akciji pokušati da popnemo pet lepih i interesantnih planinskih vrhova.  Akcija će biti realizovana u periodu 20-25.6.2017.godine u 3 države.

Tatare su planinski masiv koji se nalazi u graničnom području između Slovačke i Poljske. Dele se na Niske,Visoke, Istočne i Zapadne Tatre. Veći deo pripada Slovačkoj a manji deo Poljskoj. Najviši vrh je Gerlahovski Štit 2.654m. Naš cilj su prelepi vrhovi u nacionalnom parku Visokih Tatri. Glavna karakteristika Visokih Tatri je da jako podsećaju na Alpski masiv sa oštrim kamenim vrhovima. Planinarske staze su dobro obeležene i osigurane, tako da su prilično bezbedne, ali – oprez je neophodan. Ture na ovoj akciji neće biti lake, pa planinari koji žele da ih popnu moraju imati dobru kondiciju, a za neke vrhove i osnovno znanje u korišćenju tehničke opreme (osiguranje na gelenderima, kretanje u navezi i slično). Izvršićemo uspone na Risi 2.503m. – najviši vrh Poljske, Slavkovski štit 2.452m, Gerlahovski štit 2.654m. – najviši vrh Slovačke, i Krivan 2.495m. “ponos Slovačke”. Pre svega toga popećemo Kekeš – najviši vrh Madjarske na istoimenoj planini.

Spomenik na vrhu Kekeš

 Hronološki plan:

20.6. – polazak u 21 h ispred opštine Mladenovac, putovanje kroz Srbiju i Madjarsku

21.6. – dolazak u ranim jutarnjim časovima na planinu Kekeš, i uspon na vrh Kekeš. Nastavak ka Slovačkoj i dolazak u  Smokovec

22.6 – uspon na Risi

23.6. – uspon na vrh Krivan

24.6. – grupa 1. uspon na Gerlahovski štit; grupa 2. uspon na Slavkovski štit

25.6. – povratak za Mladenovac

Planinari koji se prijave za ovu akciju dobiće detaljan plan od organizatora.

Rysy – slika vrha

Kekeš – Planina sa istoimenim vrhom koji je ujedno najviši vrh Madjarske. Nalazi se na 1.014m. nadmorske visine i jedna je od glavnih turističkih atrakcija Madjarske. Poput Avale ili Kosmaja Kekeš ima asfaltni put do vrha, a mi ćemo ga popeti šetačkom stazom iz mesta Matrahaza dužine 4km. sa usponom od 375m. Da malo protegnemo noge i razbudimo se posle 500km vožnje. Staza prolazi kroz listopadnu šumu i izlazi na vrh na kome se nalazi televizijski toranj.

Rysy – Vrh se nalazi u graničnom pojasu Slovačke i Poljske i najviši je vrh Poljske sa visinom od 2.503m. Staza prolazi kroz šumu i pored mnogobrojnih ledničkih jezera. Iako ova zima nije bila jaka na stazi se može zateći sneg. Uspon je kondiciono zahtevan jer je staza duga 20km sa usponom 1400m, a na pola puta se nalazi planinarski dom gde ćemo se odmoriti.

Krivan  Ovaj vrh je nacionalni ponos Slovaka i simbol je “buđenja” Slovaka kao naroda. Do njega vodi široka odlično markirana staza  na kojoj je uvek gužva jer je ovo najposećeniji vrh na Tatrama. Visok je 2.495m. Njega ćemo popeti stazom dugom 15,5 km. i savladati uspon od 1200m.

 

Gerlahovski štit – Gerlah… Najviši, najlepši i najteži vrh na Visokim Tatrama.  Sa svojih 2.654m. najviši je vrh na Tatrama. Na ovaj uspon mogu ići samo planinari koji imaju odličnu kondiciju, znanje i iskustvo u korišćenju opreme, osiguravanju, kretanju u navezi, otpenjavanju… itd.  Na uspon se kreće od Sileski doma na 1670m. Od doma do vrha staza je duga samo 3km, ali je visinska razlika 1000m. Karakteristično za uspon na Gerlahovski štit je to što nema markacije. Pošto je u nacionalnom parku dozvoljeo kretanje smo po markiranim stazama na ovi stazu možemo ići samo uz pratnju lokalnog vodiča.

Slavkovski štit – Uspon na ovaj vrh predviđen je za planinare koji nisu tehnički potkovani za Gerlaha, a usponi na prethodne vrhove ih nisu umorili.  Daleko od toga da je ovaj uspon mačiji kašalj – treba prepešačiti 14,5km i savladati 1400m. nadmorske visine. Slavkovski štit je visok 2.452m. i četvrti je po visini u masivu Tatra. Poznat je po tome što je prvi zabeleženi uspon na njega izvršen 1662 godine. Početak staze je u Smokovecu.

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *