četvrtak , 18 априла 2024
Početna / Vesti / Rubnim opštinama 508 miliona za asfaltiranje

Rubnim opštinama 508 miliona za asfaltiranje

 

Od naredne sednice Skupštine grada, svaka porodilja iz Beograda dobiće po 10.000 dinara jednokratne pomoći. Oko 508 miliona dinara potrošiće se za asfaltiranje nekategorisanih puteva u prigradskim opštinama, a 1,3 milijarde uložićemo u obrazovanje, za „Novosti” otkriva gradonačelnik Siniša Mali gde će se potrošiti višak novca od rebalansa budžeta.

Posle mnogo godina, gradska kasa beleži osetan rast prihoda – čak tri odsto veći od projektovanog. Pa tako umesto 99 milijardi, grad će prihodovati 102.

– Zbog smanjene nezaposlenosti, prihodi od poreza na dohodak su veći za oko 2,3 milijarde dinara. Dodatnih 716 miliona uspeli smo da uštedimo, jer smo postigli neverovatno dobar dogovor sa EBRD, koji je sa naših prethodnih dugovanja skinuo kamatu sa 3,2 na dva odsto – objašnjava Mali.

Prvi čovek prestonice obećava da će višak novca biti preusmeren na investicije, socijalnu politiku, infrastrukturu, obrazovanje, kulturu, sport i zdravstvo.

– Na osnovu nove projekcije budžeta, znatan deo novca ide u drumsku infrastrukturu. Sedam prigradskih opština podeliće 508 miliona da asfaltiraju makadamske puteve – priča Mali.

Deo obezbeđenih sredstava usmeren je na poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga. Za 48 miliona biće kupljeno pet sanitetskih vozila za bubrežne bolesnike. A u planu je kupovina i tri rendgen aparata.

Grad će od 1. jula svakoj porodilji koja ima prebivalište u Beogradu uplaćivati 10.000 dinara jednokratne pomoći. Deo ušteđenog novca (oko 16 miliona) odvojiće se i za aktivnosti Crvenog krsta. U planu je izgradnja dva kluba za stara lica i dva dnevna boravka za decu ometnu u razvoju (Palilula i Sopot). Sekretarijat za kulturu rasporediće dodatna 62 miliona.

– Nastavićemo sa investicijama. Do kraja godine urediće se prostor na Kosančićevom vencu gde se nalazi Narodna biblioteka. Završiće se prva faza parka Ušće, most Gazela, Kalemegdan i Ulica kneza Mihaila dobiće novo, led osvetljenje. Za unapređenje privrednog i investicionog ambijenta, grad će u projekte za poljoprivrednike i zapošljavanje potrošiti 72 miliona dinara – rekao je Siniša Mali.

Preporuka

Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira Vojinovića

U Svečanoj sali GO Zvezdara održana je promocija knjige Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *