utorak , 23 априла 2024
Početna / Vesti / Sutra rebalans gradskog budžeta

Sutra rebalans gradskog budžeta

 

Odbornici Skupštine grada razmatraće na sutrašnjoj sednici Predlog rebalansa budžeta kojim je, prema rečima predsednika beogradskog parlamenta Nikole Nikodijevića, predviđeno da najveća izdvajanja, 1,3 milijarde dinara, budu opredeljena za dečju zaštitu i obrazovanje, dok će porodilje ubuduće dobijati jednokratnu pomoć od 10.000 dinara.

– Ovog puta imamo dobar rebalans budžeta, s obzirom na to da je zasnovan na povećanju prihoda, koji nisu rezultat novih zaduženja, već plod povećanog obima sredstava, odnosno – veće su prosečne plate u gradu i ima više zaposlenih, pa je deo sredstava koje dobijamo od republike sada uvećan, što nam omogućava da taj novac investiramo u druge projekte – objasnio je Nikodijević.

Ušteda je, kaže, ostvarena i zahvaljujući dogovoru sa EBRD-om o refinansiranju kredita.

– Uspeli smo da dogovorimo da kamatna stopa umesto 3,2 bude dva odsto, što nam ostavlja uštedu od 760 miliona dinara – rekao je Nikodijević u izjavi za Tanjug.

Najveća izdvajanja od 1,3 milijarde dinara usmerena su na dečju zaštitu i obrazovanje.

– Želimo da nastavimo subvencionisanje privatnih vrtića, uz izgradnju novih objekata, obnovu škola i kupovinu opreme za škole, ali i ulaganje u putnu infrastrkturu, kulturu… Ovog puta rebalans nam daje mogućnosti da više investiramo, jer posle mnogo godina imamo povećane prihode u odnosu na planirane – rekao je Nikodijević.

Sve porodilje sa prebivalištem u prestonici, bez obzira na radno-pravni i materijalni status dobijaće jednokratnu pomoć od 10.000 dinara.
Na dnevnom redu je i Predlog odluke o restrukturiranju zajma po Ugovoru o zajmu sa EBRD-om, kojim je predviđen duži rok otplate, do 2026. godine, uz manju kamatnu stopu od dva odsto.

Kako je Nikodijević objasnio, to će omogućiti da se novac iz tog zajma iskoristi za obnovu ulica 27. marta, Cara Dušana i DŽordža Vašingtona i izgradnju podzemnih garaža u Ulici kneza Miloša.

Pred odbornicima će se naći i Strategija grada do 2021. godine, koja predviđa dalji razvoj infrastrukture, unapređenje rada Gradske uprave, položaja onih kojima je potrebna pomoć, unapređenje statusa obrazovanja, razvoj sportske i kulturne infrastrukture.

– Na današnji dan znamo šta ćemo raditi svakog trenutka u narednih pet godina, šta je čija uloga i imaćemo za pet godina potpuno drugačiji, moderan, savremen Beograd, sa razvijenom putnom infrastrukturom, novom železničkom i autobuskom stanicom, novim bulevarima, sportskim, kulturnim sadržajima, a želimo da dostignemo evropske standarde i kada je reč o efikasnijoj Gradskoj upravi – rekao je Nikodijević.

Odbornici će razmatrati i predloge odluka o završnom računu budžeta grada za 2016. godinu, kao i izmene Odluke o obimu sredstava za vršenje poslova grada i gradskih opština i utvrđivanju prihoda koji pripadaju gradu, odnosno gradskim opštinama u 2017. godini.

Odlučivaće i o otpisu potraživanja grada po osnovu neizmirenih ustupljenih javnih prihoda zbog prodaje kapitala  „Industrije obuće Beograd” a.d, kao i o otpisu potraživanja grada prema „Želturistu” d.o.o. i „Društvu za održavanje zgrada” d.o.o.

Deo duga „Laste” prema gradu trebalo bi da bude pretvoren u udeo grada u vlasništvu tog preduzeća, a isti je slučaj i sa delom duga „Ikarbusa”.
Odlučivaće se i o otpisu potraživanja grada dospelih od 1. septembra do 31. decembra 2015. godine i konverziji potraživanja dospelih 31. avgusta 2015. godine u trajni ulog u kapitalu „Mostogradnje” a.d.

Na dnevnom redu biće i planovi generalne regulacije za opštine Grocka, Palilula, Zvezdara i Voždovac, kao i nekoliko planova detaljne regulacije.
Na dnevnom redu biće i izmene Odluke o građevinskom zemljištu, izmene Programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2017. godinu, kao i Izveštaj o realizaciji tog programa za 2016. godinu.

Odbornici će, između ostalog, razmatrati izmene Odluke o podizanju spomenika Stefanu Nemanji, ali i predloženu Strategiju bezbednosti saobraćaja za grad od 2017. do 2020. godine.

 

Izvor: Beoinfo

Preporuka

Veliko priznanje Milanu Mirčiću, nagrada grada Beograda

Mladenovčanin Milan Mirčić dobio je danas veliko priznanje, nagradu grada Beograda za 2023 godinu iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *