petak , 29 марта 2024
Početna / Vesti / Ikeu infrastruktura košta deset miliona eura

Ikeu infrastruktura košta deset miliona eura

 

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i gradski menadžer Goran Vesić obišli su danas završne radove na izgradnji javne infrastrukture oko robne kuće Ikea u Bubanj potoku, jer su danas pristupne saobraćajnice prošle tehnički pregled.

Mladenović je istakao da je veliko je zadovoljstvo biti na mestu gde je do pre izvesnog vremena bila obična livada, a sada se može videti novi simbol Beograda i Srbije. Izgradnja robne kuće Ikea, naveo je zamenik gradonačelnika, menja lice Beograda i ponosni smo što možemo da pokažemo kako izgledaju završni infrastrukturni radovi.

– Ugovorom koji je Ikea potpisala sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, ovaj poznati međunarodni lanac robnih kuća na sebe je preuzeo finansiranje izgradnje infrastrukture. Ti troškovi su planirani u visini od šest miliona evra, ali su već sada dostigli brojku od blizu 10 miliona – rekao je Mladenović.

Mladenović je naveo da će ovaj prostor biti simbol funkcionisanja gradske vlasti u Beogradu, jer se u dogovoru sa investitorima doprinosi lepšem i boljem Beogradu.

– Samo u ovoj godini očekuje se oko 2,5 miliona posetilaca, a već u narednoj preko pet miliona. Te brojke dovoljno govore o značaju dolaska Ikee za srpsku i beogradsku privredu. Izuzetno je važno podsetiti na skoro 400 novih radnih mesta, a prema prognozama menadžmenta Ikee, tokom 2018. godine biće ih još toliko – istakao je zamenik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, gradske opštine Voždovac i Grocka već imaju koristi od ovog projekta, jer je već puštena u rad buster-stanica koja će poboljšati situaciju sa vodosnabdevanjem.

– Vodovod iz Makiša je stigao do Boleča, biće povezano i Zuce, cela Kaluđerica, Ritopek i Leštane, što znači da će dobar deo opštine Grocka biti snabdeven vodom iz fabrike vode koja se nalazi u Makišu. Regionalni vodovod Makiš–Mladenovac je kapitalni projekat za Beograd i na ovaj način se u potpunosti stavlja u funkciju. Nakon dolaska Ikee, sigurno će se nastaviti sa investicijama u ovaj deo Beograda – zaključio je Mladenović.

Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da je vrednost infrastrukturnih radova oko 1,2 milijarde dinara, kao i da je čitav prostor u vlasništvu Grada Beograda.

– Urađeno je preko dva kilometra saobraćajnica, tri kružna toka, potpuno novo korito reke koje je napravljeno na nivou hiljadugodišnjih poplava, skoro dva kilometra nove javne rasvete, preko 5.000 metara vodovoda i kanalizacije, a tokom narednih dvadesetak dana biće završeno i oko 60.000 kvadratnih metara zelenih površina koje će takođe biti predate na upravljanje gradu – rekao je Vesić.

On je dodao da se pristup u pregovorima sa velikim investitorima, prema kojem oni grade pristupnu infrastrukturu, pokazao kao ispravan, kao i da je dobijena mnogo veća vrednost od onoga što je bila obaveza Ikee da plati gradu.

– Robna kuća Ikea biće otvorena 10. avgusta, a pet dana ranije krenuće javni prevoz. U dogovoru sa Ikeom obezbedili smo liniju koja će krenuti sa Bežanije, prolaziće kroz Zemun i Novi Beograd i negde kod Arene izlaziti na auto-put. Frekvencija tih autobusa će biti oko 20 minuta i na taj način ćemo građanima omogućiti da dođu do Ikee. Očekujemo da u narednih pet godina čitava okolina Ikee i sve livade koje sada vidimo postanu objekti poput ovog – naglasio je gradski menadžer.

Sve ovo je bitno za Beograd i Srbiju, istakao je Vesić, jer je u pitanju brend koji „dovodi” druge investitore, pa je jasno da će u ovom delu Beograda u narednih nekoliko godina biti stvoreno još hiljade radnih mesta.

– Već imamo investitore koji se javljaju i sigurno je da će ovaj deo grada u bliskoj budućnosti potpuno drugačije izgledati. Razvijaće se i sekundarne delatnosti, što je takođe veoma važno, pa će sigurno i naše kompanije, koje proizvode ono što Ikea prodaje, imati šansu da budu prisutni ne samo u ovoj robnoj kući već i u drugim širom sveta. Grad Beograd nastavlja sa ovakvim pristupom, drugi veliki investitori mogu da računaju na zajednički rad na infrastrukturi – zaključio je Vesić.

Događaju je prisustvovao i predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić. On je rekao da je velika je čast i zadovoljstvo biti na mestu gde će uskoro biti otvorena robna kuća Ikea.

– Za opštinu Voždovac investicija od 70 miliona evra znači puno, kao i radna mesta. Čitav podavalski deo grada će imati bolju infrastrukturu, a sigurno je da će i mali privrednici imati svoju šansu po dolasku svetskog giganta poput Ikee. Opština Voždovac je preduzela mere da potez od Ikee do Bubanj potoka proglasi komercijalnom zonom – rekao je Savić i podsetio na druge projekte na ovoj opštini, poput izgradnje stambenog kompleksa Voždove kapije.

 

Izvor: Beoinfo

Preporuka

Beogradska zona, četvrto prolećno kolo

Danas su odigrane samo dve utakmice Beogradske zone u okviru četvrtog prolećnog kola. Datum | …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *