četvrtak , 25 априла 2024
Početna / Vesti / Sanacija deponije Vinča na vidiku

Sanacija deponije Vinča na vidiku

 

 

U četrvrtak, 13. jula, biće otvorene ponude za sanaciju deponije Vinča i izgradnju postrojenja za preradu otpada i proizvodnju toplotne električne energije iz njega.

Kako je ranije najavio gradonačelnik Beograda Siniša Mali, nadležni će, nakon otvaranja ponuda, u narednim nedeljama doneti odluku ko će biti partner.

„To je jedino rešenje. Da se smeće koje se akumiliralo 40 godina uzme i procesuira, a taj deo očisti potpuno od smeća. To ćemo uraditi ove godine. Mi se tim projektom bavimo dve godine, a ne može ništa preko noći““, rekao je Mali.

Gradski menadžer Goran Vesić ranije je rekao da će sa partnerom u narednh 25 godina rešavati problem deponije u Vinči, jedne od deset najugroženijih u svetu, dodajući da će na toj lokaciji biti zaposleno još 300 ljudi.

On je objasnio da će prva faza sanacije deponije trajati dve do tri godine, dok će se rezultati videti u narednih sedam do osam godina.

Vrednost investicije će iznositi 300 miliona evra, a od te sume, 100 miliona evra se planira za remedijaciju i zatvaranje postojeće deponije.

„To je prvi deo posla, a posle je izgradnja i postrojenja za preradu otpadnih voda, postrojenja za reciklažu, postrojenja za toplotnu energiju, za izvlačenje metana iz same deponije i ostalo“, rekao je Vesić.

Skupština grada Beograda donela je odluku o javno-privatnom partnerstvu 2015. godine, a u oktobru te godine je izabrano pet kompanija, od 11, koliko se javilo na poziv da učestvuju u rešavanju problema deponije u Vinči.

Nakon toga, 26. maja ove godine objavljen je poziv za podnošenje konačnih ponuda kandidatima kojima je priznata kvalifikacija za javno-privatno partnerstvo u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada.

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *