subota , 20 априла 2024
Početna / Vesti / Petrovdan medju 15 najvećih praznika
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Petrovdan medju 15 najvećih praznika

Današnjoj Svetoj arhijerejskoj Liturgiji u hramu Svetih apostola Petru i Pavla u Jagnjilu prisustvovali su brojni vernici iz Jagnjila i okolnih sela.

Petrovdan, jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika crkvena je slava jagnjilskog hrama Svetih apostola Petra i Pavla.

Slava je i ove godine tradicionalno obeležena u crkvenoj porti, a ovogodišnji kolačar je bio Goran Spasojević, član Veća gradske opštine Mladenovac zadužen za sport.

Kod Srba Petrovdan je slava pekara i ribara. Petrovdanskim slavljem završava se Petrovski post i počinje pričešće vernika koji su poštovali pravila predviđena kanonom Crkve.

Na ikonama ova dva sveca predstavljaju se zajedno – Petar drži ključeve u ruci, a Pavle mač. Prema predanju, sveti apostoli Petar i Pavle zaslužni su za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo.

altHram posvećen Sv. ap. Petru i Pavlu u Jagnjilu podignut je 1841. godine, a osvećen 1844. godine pod vladavinom Aleksandra Karađorđevića.

Kako se navodi u Ilustrovanoj istoriji Srpske pravoslavne crkve, na ovom mestu, pre sadašnje crkve postojao je manastir, ne zna se muški ili ženski, podignut za vreme kneza Lazara. Manstir nije bio tako veliki, a imao je oko 30 hektara imanja.

Posle Kosovskog boja i pogibije kneza Lazara, na presto je došao despot Stefan Lazarević, kao turski vazal Bajazita. Bajazit je imao tri sina, Sulejmana, Muhameda i Musu, koji su se borili za vlast nad ovim prostorima.

Despot Stefan Lazarević priklonio se Sulejmanu koga pobeđuje njegov brat Musa i koji posle pobede 1413. godine organizuje kaznenu ekspediciju tokom koje je ovaj manastir spaljen do temelja.

Preporuka

Veliko priznanje Milanu Mirčiću, nagrada grada Beograda

Mladenovčanin Milan Mirčić dobio je danas veliko priznanje, nagradu grada Beograda za 2023 godinu iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *