subota , 20 априла 2024
Početna / Vesti / Kineski kulturni centar ponos Beograda

Kineski kulturni centar ponos Beograda

 

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ambasador NR Kine Li Mančang i direktor kompanije „Empiret” Li Džičeng prisustvovali su danas početku radova na izgradnji Kineskog kulturnog centra na Novom Beogradu.

Mali je rekao da je danas veliki dan za Beograd, jer počinje izgradnja Kineskog kulturnog centra koji će biti prvi i jedini na Balkanu, što dovoljno govori o jačini kinesko-srpskog prijateljstva.

– Do 1999. godine ovde se nalazila Ambasada NR Kine, koja je porušena u bombadrovanju i, za razliku od onih koji su rušili, mi ovde gradimo. Gradimo jedan novi simbol Beograda, a vrednost radova iznosi 45 miliona evra. Izgradnja Kineskog kulturnog centra za Beograd znači 400 novih radnih mesta, a sa ekonomske strane to govori koliko nam je ovaj projekat važan – rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, ovo je način da osim kulturnih veza, učvršćenih kinesko-srpskim prijateljstvom, budu ojačane i ekonomske veze dve države.

– Sa prijateljima iz Kine radimo veliki broj projekata, a podsetiću da sam u Pekingu potpisao ugovor o izgradnji novog industrijskog parka pored Pupinovog mosta. Radimo projekat toplodalekovoda, od TE „Nikola Tesla” u Obrenovcu do „Beogradskih elektrana”, a toplodalekovod će graditi kineske kompanije. Pregovaramo da što pre potpišemo ugovor o završetku kanalizacionog sistema u Beogradu i izgradnji prve fabrike za preradu otpadnih voda. Vrednost te investicije je 270 miliona evra. Molim Beograđane da pogledaju ovaj projekat, jer je u pitanju zdanje na koje ćemo svi biti ponosni – istakao je Mali.

On je  zahvalio ambasadoru Li Mančangu na svim projektima za koje se bori u Beogradu. Radove izvode domaće firme, naveo je gradonačelnik, a rok za završetak, prema rečima izvođača radova, iznosi 18 meseci.

Ambasador Li Mančang izrazio je veliko zadovoljstvo što ovako bitnom događaju prisustvuje gradonačelnik Beograda, za koga je rekao da je „jedan od najsposobnijih i najefikasnijih ljudi koje je upoznao u Srbiji”, te da realizacija ovog projekta ne bi bila moguća bez njegovog ličnog angažmana.

– Želeo bih da zahvalim svom prijatelju, gradonačelniku Siniši Malom, bez čijeg truda ne bismo danas ovde svečano obeležavali početak izgradnje kineskog kulturnog centra. On je čovek od koga veoma brzo možete dobiti odgovore, na čemu sam mu veoma zahvalan, i očekujem da se naša dobra saradnja  nastavi. Potpuno se slažem sa njim u pitanju projekata koje zajednički planiramo i uveren sam da ćemo do kraja godine potpisati sporazum – rekao je ambasador NR Kine Li Mančang.

Direktor kompanije „Empiret” Li Džičeng istakao je da će se budući Kineski kulturni centar nalaziti na mestu stare kineske ambasade i biće prvi takav centar na Balkanu. Imaće važnu ulogu u kulturnoj razmeni dve države, kao i u produbljivanju kinesko-srpskog prijateljstva.

– Ovaj centar će imati 32.000 kvadrata, osam nadzemnih i dve podzemne etaže. U prizemlju će se nalaziti višenamenska dvorana, različite učionice za promociju kineske kulture i zajednička sala. Na prvom spratu će biti izložbeni prostor, svečana sala i zeleni plato. Od drugog do poslednjeg sprata biće odgovarajući kompleksi i kancelarijski prostor. Arhitektonsko delo ima karakteristični kineski pejzaž, svaki deo građevine majstorski pokazuje raskošnost ideje – precizirao je Li Džičeng.

Preporuka

Veliko priznanje Milanu Mirčiću, nagrada grada Beograda

Mladenovčanin Milan Mirčić dobio je danas veliko priznanje, nagradu grada Beograda za 2023 godinu iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *