subota , 20 априла 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Jubilarne Gročanske svečanosti

Jubilarne Gročanske svečanosti

 

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević i ministri Aleksandar Antić i Zoran Đorđević prisustvovali su sinoć otvaranju pedesetih jubilarnih Gročanskih svečanosti.

Događaju su prisustvovali predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, kao i članovi Gradskog veća Grada Beograda Vesna Ivić i Milan Janković.

Nikodijević je istakao da su Gročanske svečanosti i jubilej koji proslavljaju pravi primer da se bogat kulturni život odvija u kontinuitetu i van centra Beograda.

On je za Beoinfo istakao da je ova gradska vlast posvećena tome da ne postoje građani prvog i drugog reda. To, prema njegovim rečima, potvrđuju i najveće investicije koje se, poput Ikee, realizuju u ovom delu prestonice.

– Grad i opština zajedno sređuju kategorisane i nekategorisane puteve u Grockoj, obnavljaju vodovodnu mrežu, osnovnu školu u Begaljici, kao i zdravstvenu stanicu u Pudarcima kod Vinče. Grad Beograd će nastaviti podjednako da ulaže u sve obodne beogradske opštine, kako bi i ti građani imali jednako kvalitetne uslove za život – najavio je Nikodijević.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je da su Gročanske svečanosti manifestacija koja na izuzetan način predstavlja tu opštinu i njene kulturne, turističke, sportske, poljoporivredne potencijale.

– Ako neka manifestacija živi toliko dugo kao Gročanske svečanosti, to znači da ima kvalitet, sadržaj i veliku energiju sa kojom Grocka ove svečanosti obeležava decenijama i uvek ima da ponudi neki dodatni sadržaj. U vremenu kada Beograd doživljava bum u turizmu, Grocka treba da bude značajniji deo ukupne turističke ponude grada jer ima puno da pruži – ukazao je Antić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević dodao je da Grocka ima podršku Vlade Srbije jer, kako je istakao, promocija Grocke je promocija Srbije.

Predsednik opštine Dragoljub Simonović otkrio je skulpturu Gročanke, koja u narodnoj nošnji sa korpom voća upravo simbolizuje proizvodnju voća, po čemu je taj kraj poznat.

Simonović je istakao da su Gročanske svečanosti za 50 godina postojanja iz vašarske prerasle u jednu komercijalnu, turističku manifestaciju.

On je dodao da će u desetak dana, koliko manifestacija traje, gostima biti prikazano bogatstvo Grocke i sve ono lepo što u toj opštini može da se vidi.

– Ako znamo da je Grocka velika poljoprivredna opština, da smo najveći proizvođači trešnje, kajsije i breskve, treći po proizvodnji kruške, peti po proizvodnji jabuke i jedan od najvećih proizvođača jagoda i grožđa, onda je to bogatstvo koje moramo staviti u prvi plan – ukazao je Simonović.

Direktor TOB-a Miodrag Popović pozvao je turiste da dođu u Grocku, rekavši da Beograd prodaje proizvod, a to je upravo kraći gradski odmor, od nekoliko dana, u čemu Grocka može da nađe svoje mesto.

Do 2. avgusta, do kada svečanosti traju, između ostalog, biće održano i tradicionalno takmičenje u kuvanju riblje čorbe, izbor za mis Gročanskih svečanosti, defile oldtajmera, kao i koncerti.

Preporuka

Prva beogradska liga grupa C, sedmo prolećno kolo

Sve se više zakuvava prvenstvena trka u okviru Prve beogradske lige grupa C. Kao lideri …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *