četvrtak , 25 априла 2024
Početna / Vesti / Mladenovac, Lazarevac i Rakovica zauzimaju poslednje mesto

Mladenovac, Lazarevac i Rakovica zauzimaju poslednje mesto

 

Odrasli Beograđani posećuju lekara u proseku deset puta godišnje, doktoru se najčešće ide u Grockoj, a najređe u Novom Beogradu, pokazuju poslednji podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ).

Istraživanjem je otkriveno i da su građani u 2016. izbegavali domove zdravlja gde se čeka na zakazani termin, ali i one gde je osoblje neljubazno.

Beograđani su najčešće išli kod svog izabranog lekara (6,1 put), znatno ređe kod njegovog kolege iz iste zdravstvene ustanove (1,7 puta), a najređe su se odlučivali za privatnog lekara (1,2 puta). Lekare u državnim ustanovama najčešće su posećivali Gročani (11,6 puta), a privatnicima su se najčešće obraćali Mladenovčani, više od tri puta godišnje. Slučajno ili ne, ali Mladenovčani su, pokazalo je istraživanje, ujedno i najmanje zadovoljni ljubaznošću medicinskih sestara na šalteru. Nezavidno drugo mesto najneljubaznijih odneo je DZ „Lazarevac“, a sledi „Rakovica“.

Interesantno je da su stanovnici Novog Beograda, najmnogoljudnije beogradske opštine, najređe išli lekaru (u proseku 6,1 puta). Novobeograđane izvesno ne odbija neljubaznost osoblja jer su prema istom istraživanju najljubaznije sestre upravo iz DZ „Novi Beograd“, koje u tesnoj pobedi prate njihove koleginice sa Savskog venca i Grocke.

 

S druge strane, moguće je da čekanje na zakazani termin odbija Novobeograđane jer podaci pokazuju da više od 70 odsto njih pregled čeka duže od tri dana. Sa sličnim problemom suočavaju se i građani u Zemunu, na Čukarici i Vračaru. Za razliku od njih, žitelji Barajeva i Lazarevca najbrže rešavaju svoje zdravstvene probleme: čak 80 odsto njih dođe na red istoga dana, bez zakazivanja ili sa zakazivanjem za isti dan.

Na preglede u Domu zdravlja Stari grad čeka se od jednog do tri dana. Čini se da to nema mnogo veze sa povećanjem broja preventivnih pregleda, na koje pozivaju republičke zdravstvene ustanove.

 

– Na preventivne preglede dolazi veoma malo ljudi, svega četiri do pet odsto od ukupnih poseta. Veliku većinu čine oni koji dolaze sa određenim problemom – objašnjava Vesna Janjušević, direktorka DZ „Stari grad“.

Dame sve češće kod ginekologa

Beograđanke su izabrane ginekologe u službama za zdravstvenu zaštitu žena u proseku posećivali 3,9 puta godišnje. Broj poseta povećava se sa nivoom obrazovanja i materijalnim statusom. Najviše žena je u privatne klinike odlazilo iz opštine Rakovica, a najmanje sa Savskog venca.

Mališane pregledaju isti dan

Najviše dece (76,8 odsto od ukupnog broja poseta) u većini domova zdravlja primano je kod lekara istog dana, bez zakazivanja ili uz zakazivanje za isti dan. Najveća gužva je, kao i prethodne godine, bila u domovima zdravlja „Vračar“, „Zvezdara“ i „Savski venac“. Mališani najbrže dođu na red na Paliluli i u Barajevu.

 

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *