četvrtak , 28 марта 2024
Početna / Vesti / Cveće za humanistu Rajsa

Cveće za humanistu Rajsa

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio je danas, povodom 88. godišnjice smrti, cveće na spomenik istaknutom humanisti i kriminologu dr Arčibaldu Rajsu u Topčiderskom parku.

On je istakao da je danas važan datum kada obeležavamo godišnjicu smrti čoveka koji je zadužio srpski narod i srpsku državu onda kada nam je bilo najteže i kada smo bili izloženi velikom stradanju.

– Arčibald Rajs došao je da pomogne srpskom narodu. Svojom stručnošću i profesionalnošću doprineo je da se slika o Srbiji 1914. godine potpuno promeni i da na taj način ono što je predstavljeno u nemačkim i austro-ugarskim medijima opovrgne svojom stručnom analizom. Veliki je njegov doprinos srpskoj medicini, forenzičkoj i kriminološkoj nauci i hvala mu na svemu što je radio povlačeći se sa Srpskom vojskom do Albanije i preko Solunskog fronta vrativši se u oslobođenu Srbiju. Arčibald Rajs je čovek koji je plenio i svojim duhom i velikom ljubavlju prema srpskom narodu. On nam je ostavio u amanet i mnogo toga što treba da promenimo u sebi i oko sebe i nadam se da će ne zaboravljajući ovog čoveka srpski narod nastaviti da gradi svoju državu, ali i dobre odnose sa drugima negujući i čuvajući svoj identitet – rekao je Mladenović.

Nikola Selaković, izaslanik predsednika Republike Srbije, ovom prilikom istakao je da je Arčibald Rajs ponavljao istinu o stradanju srpskog naroda, svedočio o golgoti, povlačenju kroz albanske gudure, vaskrsu države na Krfu, Solunskom frontu i oslobođenju zemlje.

– Arčibalda Rajsa ne treba samo da se sećamo po njegovom profesionalnom pozivu i etici koja je dokazana u tom periodu kada je kao kriminolog radio po Srbiji, najviše na prostoru Mačve, Podrinja, Zapadne Srbije već i po njegovim porukama da treba da se čuvamo sebe samih, da upoznajemo sebe da bismo mogli da izađemo na crtu drugim izazovima – istakao je Selaković.

Vence su položili i državni skretar Negovan Stanković u ime Vlade Republike Srbije, delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije, delegacija Kriminalističke policijske akademije, kao i Udruženje  za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Preporuka

Beogradska zona, četvrto prolećno kolo

Danas su odigrane samo dve utakmice Beogradske zone u okviru četvrtog prolećnog kola. Datum | …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *