utorak , 26 септембра 2023
Najnovije vesti
Početna / Vesti / Ikea napravila reprezentativan objekat
Zgrada sa prilaznim putevima

Ikea napravila reprezentativan objekat

 

Otvaranje robne kuće „Ikea” u četvrtak, 10. avgusta, dokaz je koliko se u Beogradu investira i da naš grad sve više postaje regionalni centar ovog dela Evrope, istakao  je gradski menadžer Goran Vesić gostujući na TV „Pink”.

Govoreći o najavljenoj poseti turskog predsednika Erdogana Srbiji, gradski menadžer je rekao da saradnja Turske i Srbije poslednjih godina beleži uspon.

– Erdogan je jedan od svetskih lidera, a Turska svetska sila. Imamo široku saradnju sa Turskom na privrednom planu, a i svedoci smo da veliki broj Turaka turistički obilazi Srbiju. Za nas će biti veoma važno da se susretnemo sa njihovim privrednicima koje predsednik Erdogan dovodi sa sobom. Sasvim je sigurno da će iz te posete proizaći novi poslovi. Jedan od primera naše saradnje je i preuzimanje dela nekadašnje fabrike „Beko” u Lazarevcu, gde su pogoni obnovljeni i zaposleno 300 žena, a očekuje se i izgradnja novog pogona u kojem će posao naći još toliko radnica – rekao je Vesić.

On je ponovio da otvaranje robne kuće „Ikea” nije samo važno za Beograd i Srbiju jer će građani dobiti ponudu koju do sada nisu imali, već će uticati i na snižavanje cene opreme za kuću.

– Činjenica da se prve godine očekuju dva miliona posetilaca, a naredne pet miliona jasno govori da značaj „Ikee” prevazilazi Srbiju. U četvrtak u „Ikei” posao dobija skoro 400 ljudi, a sada moram da kažem da ove robne kuće ne bi bilo da Grad Beograd preko svoje Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda i Republika Srbija nisu aktivno radili sa investitorom da se ovo ulaganje dogodi. A iza nas je stotine problema koji su uspešno rešavani, što samo pokazuje koliko su Grad Beograd i Republika Srbija posvećeni svakom investitoru koji svoje pare želi da uloži u Srbiju i otvori nova radna mesta. Posebno smo ponosni jer vrednost javne infrastrukture koju je „Ikea” izgradila, a koja je vlasništvo Grada Beograda, iznosi oko deset miliona evra – rekao je Vesić, pokazavši javnosti fotografije javne infrastrukture i dodao da su to putevi, kružni tokovi, nasip, regulacija reke, postrojenje za preradu otpadnih voda i zelene površine.

Gradski menadžer je istakao da primer „Ikee” slede i drugi investitori i mogu da se očekuju i njihove investicije.

– „Ikea” je već najavila izgradnju druge robne kuće. Zato im u ime Grada Beograda kažemo dobrodošli i nastavite da investirate – istakao je gradski menadžer.

Govoreći o činjenici da je Beograd sve interesantniji investitorima, on je podsetio da je Grad Beograd od januara do jula ove godine izdao građeviskih dozvola za više od 650.000 kvadrata.

– Do kraja godine očekujemo da izdamo građevinske dozvole za preko milion kvadrata, što je najveći broj kvadrata izdat u poslednjoj deceniji u Beogradu. Izdali smo više od 500 lokacijskih dozvola, više od 120 građevinskih dozvola, a samo u julu smo izdali građevinskih dozvola za više od 58.000 kvadrata. Uredili smo nekoliko privrednih zona i prigradske opštine, pokušavamo da ih učinimo interesantnim za investiranje – rekao je Vesić i dodao da se nada da će turski privrednici koji stižu u posetu biti zainteresovani za nove poslove i investicije u Beogradu

Preporuka

IN MEMORIAM: Petar Jurić

Iznenada, u 53-oj godini života, preminuo je Petar Jurić. Nekada je nastupao za mladje kategorije …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *