četvrtak , 28 марта 2024
Početna / Vesti / Zavičaj protiv diskriminacije

Zavičaj protiv diskriminacije

 

Član Gradskog veća i predsednik gradskog Saveta za zapošljavanje Dragomir Petronijević prisustvovao je danas u Skupštini Beograda tribini u okviru projekta „Mi sa diskriminacijom na NE”. Ovaj projekat realizuje Udruženje osoba sa invaliditetom Beograd (OSI) u partnerstvu sa Udruženjem izbeglih, doseljenih i raseljenih lica „Zavičaj” i uz podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije.

Petronijević je istakao da je Grad Beograd u protekle tri i po godine učestvovao u puno projekata koji su za cilj imali rušenje barijera.

– Sa „Gradskim stambenim” uspeli smo da postavimo više od 250 rampi za osobe sa invaliditetom i sa tim projektom nastavljamo i dalje. Slične stvari radimo i u gradskim institucijama, pa je tako, na primer, urađen toalet za osobe sa invaliditetom u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju, gde već dve i po godine u IT sektoru radi Nemanja, momak u kolicima i pokazalo se da je jedan od boljih radnika. U Savetu za zapošljavanje posebnu pažnju smo usmerili prema slabo zapošljivim osobama i organizovali obuke za IT preduzetništvo osoba sa invaliditetom, žena iz Sigurne kuće, starijih osoba i uspeli smo da zaposlimo mnogo ljudi. Pored toga, organizovali smo i obuke za zanate nakon kojih je 60 osoba našlo posao i veoma nam je važno da u svemu tome imamo dobru saradnju sa donatorima obuka, poput, na primer, Branka Babića, čija je donacija u obuci i opremi za oblikovanje obrva bila vredna 200.000 evra. Mi želimo da svima damo šansu, radimo sa poslodavcima, nudimo im radnike i obuku za njih i to je naš način borbe protiv barijera i svih oblika diskriminacije – rekao je Petronijević, istakavši da društvo mora javno da razgovara o svim problemima vezanim za ovo pitanje kako bi ono što pre bilo rešeno.

Prisutnima su se, između ostalih, obratili Tanja Srećković iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Gordana Pušara, predsednica UOSI, v.d. pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Tatjana Jokanović, psiholozi i drugi učesnici. Na tribini se razgovaralo o načinima borbe protiv diskriminacije prema osobama sa invaliditetom, nasilju nad ženama i decom, problemima doseljenih i raseljenih žena, psihološkim radionicama i drugim problemima sa kojima se suočavaju ranjive osobe u društvu.

Preporuka

Beogradska zona, četvrto prolećno kolo

Danas su odigrane samo dve utakmice Beogradske zone u okviru četvrtog prolećnog kola. Datum | …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *